Hopp til innhold

Einar Bjørnson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Einar Bjørnson
Født15. juli 1864Rediger på Wikidata
Gausdal
Død8. mai 1942Rediger på Wikidata (77 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
FarBjørnstjerne Bjørnson
SøskenBergliot Ibsen
Dagny Bjørnson Sautreau
Erling Bjørnson
Bjørn Bjørnson
PartiNasjonal Samling
NasjonalitetNorge

Einar Bjørnson (født 15. juli 1864, død 8. mai 1942 i Gausdal i Oppland) var en norsk forretningsmann (direktør).[1] Han var nest eldste barn av Bjørnstjerne Bjørnson og Karoline Bjørnson.[2]

Bjørnson-brødrene hadde bodd deler av oppveksten i Tyskland, men de hadde svært ulikt syn på Hitler og nasjonalsosialismen. Den eldste av brødrene, teatermannen Bjørn, var gift med jødiske Eileen Cohn og holdt appeller mot nazismen. Den nest eldste sønnen, Erling, var medlem i Quislings Nasjonal Samling (NS) og mye brukt som agitator, ikke minst i radio.[3] Hans datter, Aslaug, var kvinnehirdleder i Gausdal.[4] Den nest yngste av brødrene, Einar Bjørnson, var passivt medlem i Nasjonal Samling, Samlet bidro dette til å skape et inntrykk av at hele Bjørnson-familien støttet NS.

Familie[rediger | rediger kilde]

Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson ca. 1898, med barna (bak fra venstre) Dagny Bjørnson (gift Langen og Sautreau), Bjørn Bjørnson, Einar Bjørnson, Erling Bjørnson og Bergliot Ibsen.

Mens Dagny Bjørnson giftet seg med den tyske forleggeren Albert Langen,[5] giftet Einar seg i 1894 med Langens søster Elsbeth (Elisabeth).[6] Bjørnstjerne Bjørnsons datter Bergliot giftet seg med Venstre-politikeren Sigurd Ibsen, Henrik Ibsens eneste sønn. På denne måten ble det skapt en sammensveiset familie av Bjørnson-er, Ibsen-er og Langen-er.[7] Dagny giftet seg seinere med Georges Sautreau, Bjørn med Jenny Dahl Sandberg og Ingeborg Mathilde Laura Bjørnson.

Einar og Elsbeth Bjørnson fikk barna Bjørn Albert Bjørnstjerne Bjørnson og Dagny Bjørnson Gulbrandsson. Datteren giftet seg med karikaturtegneren Olaf Gulbrandsson.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]