Aulestad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aulestad, Karoline og Bjørnstjerne Bjørnsons hjem
Aulestad-3.JPG
Bjørnsons hjem Aulestad i utkanten av Follebu
Sted Gausdal
TypeLitterært museum
Kart
Aulestad
61°13′13″N 10°16′12″Ø

Aulestad er en gård og et museum i Gausdal der Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson bodde. Aulestad er åpent for publikum i sommerhalvåret.

Gården ble kjøpt av Bjørnstjerne Bjørnson i 1874. Hovedbygningen på gården er fredet og ble innkjøpt som nasjonaleiendom etter en landsinnsamling i 1922. Den er i dag i bruk som museum og ble lagt til De Sandvigske SamlingerLillehammer ved Karoline Bjørnsons død i 1934. Gården ble en tid også drevet av den yngste sønnen, NS-politikeren Erling Bjørnson (død 1959).

Bjørnstjerne Bjørnson skrev fortellinger, romaner, historiske skuespill og samtidsdramatikk og om lag 400 dikt som har inspirert mang en tonekunstner. Han skrev tusenvis av brev, taler og artikler.

Aulestad er en del av Stiftelsen Lillehammer museum, sammen med Maihaugen, Postmuseet, Bjerkebæk, Norges Olympiske Museum og Lillehammer Kunstmuseum.

Museet ble stengt i en kort periode fra 2008 mens restaurering pågikk. Hovedbygningen, låven og Folkestua gjennomgikk i denne perioden restaurering grunnet råte. Det ble avsatt egen post på statsbudsjettet til dette omfattende prosjektet. Bygningene og anlegget sto ferdig restaurert til 100-årsmarkeringen av Bjørnstjerne Bjørnsons bortgang i 2010. Hele anlegget med alle 6 bygninger er foreslått fredet.[1]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]