Calpinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dødsvarselfly»)
Calpinae
Nomenklatur
Calpinae
Boisduval, 1840
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
Økologi
Antall arter: 1 i Europa, ikke i Norge
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: ?
Inndelt i

Calpinae er en gruppe av sommerfugler som hører til familien praktfly (Erebidae). Tidligere ble den vanlige arten flikfly (Scoliopteryx libatrix) regnet til denne gruppen, men når er den plassert i en annen underfamilie, og denne gruppen omfatter bare én europeisk art.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til svært store, ofte brune nattfly med brede, trekantede forvinger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

En del arter av nattfly lever av fruktsafter som de suger i seg. Disse har utviklet en spiss sugesnabel som de bruker til å stikke gjennom fruktskallet. I alle fall en art, vampyrfly (Calyptra eustrigata), har tatt dette et steg videre. Den bruker den spisse sugesnablen sin til å stikke gjennom huden hos forskjellige pattedyr, og suger blod. Atferden har muligens utviklet seg fra å suge svette eller tårevæske, noe mange tropiske sommerfugler gjør. Vampyrflyet finnes i India, Sri Lanka og østover til Malaysia.

Dødsvarselfly[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske slekten dødsvarselfly (Ascalapha), med tre arter, blir noen ganger regnet til Calpinae, mens andre klassifikasjoner plasserer den i Catocalinae eller i den store underfamilien Ophiderinae. Hannen av Ascalapha odorata blir opptil 16 cm i vingespenn og er dermed trolig det største insektet i Nord-Amerika. Den er mørkebrun med en silkeaktig glans, og flere brede, bølgete tverrbånd i vingene. Et karakteristisk trekk er at øyflekken midt i forvingen er formet som et 9-tall. Ascalapha odorata finnes fra Brasil til det sørlige USA. Den kan foreta lange vandringer og flyr fra Mellom-Amerika inn til de sørlige statene i USA om våren. Enkelte kan fly så langt nord som til Alaska. Den er også blitt innført til Hawaii. Larven lever på planter i erteblomstfamilien, særlig akasier, også på Cassia og på fiken (Ficus). Den kan gjøre noe skade i hager. De voksne sommerfuglene suger gjerne saft fra råtnende frukt. Mange steder, blant annet i Mexico og på Jamaica, er denne store, flaggermuslignende sommerfuglen i folketroen blitt betraktet som et dårlig varsel, gjerne om død om den kommer inn i et hus. Navn som "Black witch moth" og "Papilion-devil" gjenspeiler dette.

Dødsvarselfly, Ascalapha odorata

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]