Hopp til innhold

Culver City

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Culver City

Flagg

LandUSAs flagg USA
Oppkalt etterHarry Culver
Postnummer90232–90233
Areal13,31 km²[1]
Vannfylt arealandel0,54 %
Befolkning40 779[2] (2020)
Bef.tetthet3 063,96 innb./km²
Antall husholdninger17 378
Høyde o.h.95 fot
Nettsidewww.culvercity.org
Kart
Culver City
34°00′29″N 118°24′05″V

Culver City er en by i Los Angeles County, California. Byen er oppkalt etter sin grunnlegger, Harry Culver.[3] I 2010 hadde byen en befolkning på 38 883. Den er for det meste omgitt av byen Los Angeles, men deler også grense med kommunefrie områder i Los Angeles County. Gjennom årene har den annektert mer enn 40 områder av det tilstøtende land og nå utgjør den ca fem kvadratkilometer.

Siden 1920-tallet har Culver City blitt et senter for film og senere TV-produksjon, best kjent for Metro-Goldwyn-Mayers studio. Fra 1932 til 1985 var den hovedkvarter til Hughes Aircraft Company. National Public Radio West og Sony Pictures Entertainment har sitt hovedkvarter i byen. NFL Network studio er også basert i Culver City.

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske funn tyder på at det har bodd mennesker i dagens Culver City siden minst 8 000 F.kr.[4] Regionen ble hjemlandet til Tongva-Gabrieliño-stammen som holdt til i regionen, i over 8 000 år.[5][6][7]

Byen ble grunnlagt, først og fremst på land i det tidligere Rancho La Bellona, Rancho Rincon de los Bueyes, og Rancho La Cienega o Paso de la Tijera.

Camp Latham[rediger | rediger kilde]

I 1861, under den amerikanske borgerkrigen ble Camp Latham etablert av 1. California Infanteri under oberst James H. Carleton og 1. California Kavaleri under oberstløytnant. Benjamin F. Davis. Det er oppkalt etter California Senator Milton S. Latham. Lederen var det første oppsamlingsområde for opplæring av Nordstatstropper i Sør-California. Den lå på land tilhørende Rancho La skal Bellona, på sørsiden av skal Bellona Creek, i nærheten av det som er nå krysset Jefferson/Overland Boulevard.[8][9][10] men ble senere flyttet til Camp Drun, som ble Drum Barracks.[11]

Culver City[rediger | rediger kilde]

Harry Culver gjorde sitt første forsøk på å etablere Culver City i 1913. Byen ble stiftet 20. september 1917. (Hans første annonsene lød «Alle veier fører til Culver City» som indikerte en viktig transportvei via byen.) Byen var en av mange planlagte hvite lokalsamfunn i Los Angeles-området på denne tiden.[12]

De første filmstudio i Culver City ble bygget av Thomas Ince i 1918. I 1919 ble en stumfilm komedie produsent Hal Roach som bygde sitt studio, og Metro-Goldwyn Mayer (MGM) i 20-årene. I forbudstiden lå nattklubber som Cotton Club langs Washington Boulevard.

I Culver Center ble et av det Sørlige Californias første kjøpesentre åpnet i 1950, på Venice Boulevard, nær Overland Avenue. I dag har den mange butikker, et supermarked, et Rite Aid varehus, Best Buy, og flere banker og restauranter.

Området i Culver City, 1913

Hughes Aircraft Company[rediger | rediger kilde]

Hughes Aircraft åpnet sin Culver City fabrikk i juli 1941. Selskapet som har bygget H-4 Herculesflyet, (ofte kalt «Spruce Goose»). Hughes var også en aktiv underleverandør under andre verdenskrig Den utviklet og patenterte en fleksibel innretning for raskere lasting av maskingevær på B-17 bombefly, samt produserte elektrisk mating av maskingevær. Hughes produserte flere ammunisjonsbelter enn noen annen amerikansk produsent, og bygde 5 576 vinger og 6 370 akterserseksjoner av flyskroget til Vultee BT-13 skolefly.[13][14]

Hughes vokste etter krigen, og i 1953 donerte Howard Hughes alle sine aksjer i selskapet til Howard Hughes Medical Institute. Etter at han døde i 1976 solgte instituttet selskapet, noe som gjorde det nest best utstyrte medisinske forskningsinstitutt i verden.[15]

Studioene (1960-og 1970-tallet)[rediger | rediger kilde]

Hal Roach Studios ble revet i 1963. På slutten av 1960-tallet er mye av MGMs eiendommer på Jefferson Boulevard), i nærheten av den 11,5 hektar store, noe som unøyaktig er kalt «back forty» som en gang var eid av RKO Pictures, og senere bltt solgt av sine eiere. I 1976 ble opptaksområdene revet for å gjøre plass for sanering. I dag er «back forty» den sørlige utvidelse av Hayden Industrielle Tract, mens MGM eiendommen er blitt konvertert til oppdeling og et kjøpesenter, kjent som Raintree Plaza.

Gjenfødelse av sentrum (1990-tallet og 2000-tallet)[rediger | rediger kilde]

I 1990-årene lanserte Culver City et vellykket revitaliseringsprogram der det renoverte sitt downtown samt flere kjøpesentre i Sepulveda Boulevard korridoren i nærheten av Westfield Culver City. Omtrent på samme tid flyttet Sonys filmoperasjoner, kjent som Columbia Pictures. Columbia Pictures var datterselskap av Sony som har flyttet inn i den gamle MGM-området

Tilstrømningen av mange kunstgallerier og restauranter til den østlige delen av byen, formelt kalt Culver City Art District,[16] ble hyllet i The New York Times i 2007 for den nye kunstscenen og kalte Culver City et «begynnende Chelsea[17]

I 2012 uttalte Roger Vincent fra Los Angeles Times at i henhold til lokale observatører, er byens omdømme et fotgjenger-vennlig reisemål med eksklusive restauranter, gastropubs og en blomstrende kunstscene mindre enn ti år gamle."[18]

Film-og tv-produksjon[rediger | rediger kilde]

MGM Studios (nå Sony Pictures Studios), 1922

Hundrevis av filmer er blitt produsert på mange Culver City studios: Sony Pictures Studios (opprinnelig MGM Studios), Culver Studios, og den tidligere Hal Roah Studios. Disse omfatter Trollmannen fra Oz, Den tynne mann, Tatt av vinden, Rebecca, Tarzan - serien, og den opprinnelige King Kong. Nyere filmer laget i Culver City Grease, Den rasende oksen, E. T. Extra-Terrestrial, City Slickers, Air Force One, Wag the Dog og Contact. TV-seriet produsert i Culver City omfatter Las Vegas, Kruttrøyk, Cougar Town, Mad About You, Lassie, Hogan ' s Heroes, Batman, The Green Hornet, Arrested Development, The Andy Griffith Show, Gomer Pyle, Jeopardy!, The Nanny, Hell's Kitchen, MasterChef, en syndikert versjon av Wheel of Fortune og Tosh. O. Tv-serien The Green Hornet med Bruce Lee som Kato, som også bodde i Culver City mens opptaket pågikk.

John Travolta's «Stranded at Drive-In» - sekvensen i Grease ble filmet i Studio, Drive-In på hjørnet av Jefferson og Sepulveda. Det fungerte som et sett for mange andre filmer, inkludert Pee-wee's Big Adventure. Teateret ble stengt i 1993 og ble revet i 1998, og det er nå boliger, inndelt med store boliger på små tomter. I tillegg til å være hjemmet til Kayne-ERAS senter, en skole og samfunnssenter for funksjonshemmede og mentalt tilbakestående.

I Culver Citys gater har vært omtalt i mange filmer og TV-serier. Siden mye av arkitekturen ikke har endret seg på flere tiår, spesielt i boligområdene i byen, ble nostalgiske scener i Wonder Years og mange av dets utendørs scener filmet i nabolagene til Culver City. I 1970 - /1980-serien CHiPs ble også mange scener tatt fra gatene. Nicolas Cage film Matchstick Men, inklusive scener tatt opp i Veterans Memorial Park, som også ble vist i åpningssekvensen av komiserien Hogan Family.

The Aviator, en film om Howard Hughes, nevner Culver City i forbindelse med Hughes. Scener fra Bewitched (2005) med Nicole Kidman og Will Ferrell ble også filmet i Culver Citys gater. Filmen Dick and Jane (2005) med Jim Carrey ble filmet der. Den avsluttende flysekvens av Get Shorty (1995) med John Travolta og Danny DeVito ble også filmet i Culver City, i Sony Pictures Studios. I tillegg ble scener av Superbad (2007) med Jonah Hill og Michael Cera filmet i områder rundt Culver City High School.

I 2010, ble filmen Killers and Dinner for Schmucks filmet i Culver City. I 2011 ble , Lincoln Lawyer, Moneyball, Horrible Bosses og Jack og Jill alle ble filmet i Culver City. Think Like a Man og The Campain ble filmet i Culver City med premiere i 2012.

Transport[rediger | rediger kilde]

Culver City stasjonen til Los Angeles Metro- Expo-Line ligger i Culver Junction, i nærheten av Venezia og Robertson Boulevards i Culver City. Expo-Line har en bybane-tilkobling fra Culver City til Downtown Los Angeles i øst og sentrum av Santa Monica i vest, for det meste har den forkjørsrett på samme måte som Pacific Elektrisk Santa Monica Air Linje brukte, også kjent som Exposition Blvd linje av PE. I Culver City Station var den vestlige terminus for Expo Linje fra åpningen 20. juni 2012 på åpningen av Expo Linje fase to 20. mai 2016.[19]

I Culver City Buss drifter i dag bussene i Culver City.[20]

Byens flyplass er Los Angeles internasjonale lufthavn som ligger ca. 7 km sør for byen.

Steder av interesse[rediger | rediger kilde]

Historiske Helms Bakeri på Washington Blvd.

Bedrifter[rediger | rediger kilde]

 • I Culver Hotel:[21] er et landemerke fra 1824. Det ligger i downtown. Mange av figurene i filmen The Wizard of Oz bodde her under opptakene av filmen i 1939. Det var et hijinks i denne perioden, inkludert Act hotellet ble tatt over av "Munchkins, " og omtalt i 1981 filmen Under Regnbuen. Tidligere var det eid av John Wayne, og hotellet huset mange stjerner, som Clark Gable, Greta Garbo, Joan Crawford, Red Skelton, Buster Keaton og Ronald Reagan.
 • Helms, Bakeri,[22]
 • Westfield Culver City, er et kjøpesenter som eies av Westfield Group. Dets beste butikker er Best Buy, JCPenney, Macy's, og Goal.
 • Beats Electronics
 • Beats Musick
 • Great Frame og dets datterselskaper Wonderly og Forefront TV
 • Fullscreen
 • Maker Studios
 • Nuclear Blast
 • Sony Pictures Studios

Utdanning og forskning[rediger | rediger kilde]

 • Antioch University i Los Angeles er et lite non-profit liberal arts college som ligger i Culver City Corporate Pointe-distriktet.
 • Vest-Los Angeles College[23] er en to-årig community college, som ligger i uregistrert Los Angeles County i tilknytning til Culver City.

Lokale landemerker[rediger | rediger kilde]

 • Hillside Memorial Park Cemetery
 • St. Augustine Chatolic Church
 • Holy Cross Cenetery

Museer og kunst[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Gang Ivy's transformatorstasjon i Media Park, Culver City, California
 • Skuespillerne The Gang[24] på Ivy Transformatorstasjon, i sentrum av Los Angeles, men på lang sikt utleie til Culver City
 • Kirk Douglas Theatre,[25] med Center Teater Gruppe
 • Mayme A. Clayton Library & Museum: De største og mest betydelig faglig uavhengig samling av objekter, dokumenter og samleobjekter på afroamerikansk historie og kultur.
 • Wende Museum[26] har en samling av det tidligere Sovjetunionens og Den tyske demokratiske republikk's visuelle kunst og hverdagslige gjenstander. Åpen for publikum på fredager.

Parker[rediger | rediger kilde]

Veterans Memorial Building på Veteran's Park
 • Baldwin Hills Naturskjønn Utsikt Over
 • Blair Hills Park
 • Blanco Park
 • Carlson Park
 • Coombs Park
 • Culver City Park
  • The Boneyard (Dog Park)
  • Culver City Skate Park
 • Culver West Alexander Park
 • El Marino Park
 • Fox Hills Park
 • Lindbergh Park
 • Syd Kronenthal Park
 • Tellefson Park
 • Veterans Park

Bibliotek[rediger | rediger kilde]

The County of Los Angeles Offentlige Bibliotek driver Julian Dixon Culver City Branch på Overland Ave.

El Marino Park
I Culver City's Kirk Douglas Teater på kvelden

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen er omgitt av Los Angeles nabolag Mar Vista til nord, Westchester til sør, Midt-City og West Adams til øst; Baldwin Hills og Ladera Høyder uregistrerte områder i sørøst; og L. A. nabolag i Venice og Playa Vista vest, sammen med uregistrert området i Marina Del Rey.

Den store geografiske funksjon i Culver City er Bellona Creek, som går nordøst til sørvest gjennom det meste av byen før det renner inn Santa Monica Bay i Marina Del Rey.

I Culver City har et middelhavsklima, som er typisk for det kystnære California.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ United States. Bureau of the Census (2016) (på en), 2016 U.S. Gazetteer Files, Washington D.C.: Bureau of the Census, Wikidata Q32859555, https://www.census.gov/geographies/reference-files/time-series/geo/gazetteer-files.2016.html 
 2. ^ «QuickFacts: Culver City city, California». Bureau of the Census. Besøkt 4. mars 2022. 
 3. ^ Lugo Cerra, Julie (1999). Culver City: The Heart of Screenland: An Illustrated History (First utg.). Chatsworth: Windsor Publications. s. 22. ISBN 0-89781-441-X. 
 4. ^ «The Native Americans». Culvercity.org. Arkivert fra originalen 5. januar 2016. Besøkt 22. juni 2014.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 5. januar 2016. Besøkt 15. oktober 2017. 
 5. ^ Cerra, Julie Lugo (2004). Culver City. Arcadia Publishing. s. 7. ISBN 978-0-7385-2893-9. 
 6. ^ laokay: History of Rancho Los Encinos. accessed 8/20/2010
 7. ^ «Prehistoric milling site found in California». Usatoday. Com. 4. mars 2006. Besøkt 3. november 2011. 
 8. ^ «Camp Latham Marker Unveiling». Rootsweb.ancestry.com. Besøkt 3. november 2011. 
 9. ^ «The California State Military Museum, Historic California Posts: Fort Moore (Post at Los Angeles, Fort Hill and including Camp Fitzgerald), reprinted with permission from Colonel Herbert M. Hart, USMC (retired), '''Old Forts of the Far West''', published in 1965». Militarymuseum.org. Arkivert fra originalen 7. mars 2014. Besøkt 3. november 2011. 
 10. ^ «The California State Military Museum, Historic California Posts: Camp Latham». Militarymuseum.org. Besøkt 3. november 2011. 
 11. ^ «Historic California Posts: Fort MacArthur». Military Museum. Besøkt 3. november 2011. 
 12. ^ Mal:Culver City sign at sunset in October 2010 book
 13. ^ Herman, Arthur. Freedom's Forge: How American Business Produced Victors in World War II, pp. 277-81, Random House, New York, NY, 2012. ISBN 978-1-4000-6964-4.
 14. ^ Parker, Dana T. Building Victory: Aircraft Manufacturing in the Los Angeles Area in World War II, pp. 49-58, Cypress, CA, 2013. ISBN 978-0-9897906-0-4.
 15. ^ Parker, Dana T. Building Victory: Aircraft Manufacturing in the Los Angeles Area in World War II, p. 49, Cypress, CA, 2013. ISBN 978-0-9897906-0-4.
 16. ^ «Culver City Art District». Arkivert fra originalen 19. oktober 2006. 
 17. ^ Brown, Janelle (28. februar 2007). «In Culver City, Calif., Art and Food Turn a Nowhere Into a Somewhere». New York Times. Besøkt 24. juli 2012. 
 18. ^ Vincent, Roger. «Culver City evolves from sleepy community to urban centerLos Angeles Times. July 22, 2012. Retrieved on July 5, 2012.
 19. ^ Lelyveld, Nita; Nelson, Laura. «Trains are packed as Metro's Expo Line extension to Santa Monica opens». Los Angeles Times. Besøkt 22. mai 2016. 
 20. ^ «Culver City Bus». Arkivert fra originalen 6. mars 2016.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 6. mars 2016. Besøkt 15. oktober 2017. 
 21. ^ «Welcome to the Culver Hotel». 
 22. ^ «Helms Bakery District». Arkivert fra originalen 21. april 2004. 
 23. ^ «West Los Angeles College». 
 24. ^ «The Actors Gang». Arkivert fra originalen 24. juni 2013.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. juni 2013. Besøkt 14. februar 2021. 
 25. ^ «Kirk Douglas Theatre, Los Angeles, Center Theatre Group». 
 26. ^ «The Wende Museum». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]