Arrested Development

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arrested Development
Generell informasjon
SjangerSituasjonskomedie
Prod.landUSA
Sendeår2003
Sesonger5
Episoder68
Lengde21 minutter (per episode)
Lengde22-37
SpråkEngelsk
Foran kamera
KommentatorRon Howard
MedvirkendeJason Bateman, Portia de Rossi, Will Arnett, Michael Cera, Alia Shawkat, Tony Hale, David Cross, Jeffrey Tambor, Jessica Walter
Bak kamera
Skaper(e)Mitchell Hurwitz
TittelmusikkDavid Schwartz
MusikkDavid Schwartz
Prod.selskap20th Century Fox Television, Imagine Entertainment
Sending
Periode2. nov. 200315. mar. 2019
TV-kanalFox Broadcasting Company (2. november 2003; 10. februar 2006),[1] Netflix (26. mai 2013)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Arrested Development er en amerikansk situasjonskomedie om en dysfunksjonell familie som gikk på Fox fra 2003 til 2006. I 2013 gjenoppstod den på Netflix.

Serien har vunnet seks Emmy-priser og én Golden Globe, men klarte på tross av svært god kritikk aldri å få mange seere.[trenger referanse] Etter den tredje sesongen ble serien avsluttet. Det hadde da blitt laget 53 episoder: 22 i den første sesongen, 18 i den andre og 13 i den tredje. Netflix produserte 15 episoder i den fjerde sesongen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

George Bluth Senior, patriark over den velstående Bluth-familien, er grunnlegger og tidligere administrerende direktør for den veldig suksessrike Bluth Company som blant annet markedsfører og bygger mini-herskapshus. Sønnen hans Michael fungerer som president for selskapet. Men etter å ha blitt forbigått i en forfremmelse, bestemmer Michael seg for å forlate både bedriften og familien. Men kort tid senere blir George Sr. imidlertid arrestert av Securities and Exchange Commission, anklaget for å ha svindlet investorer og brukt av bedriftens penger for å betale for hans personlige utgifter.

Georges kone Lucille blir deretter innsatt som ny administrerende direktør, og umiddelbart utnevner hennes yngste sønn Buster som bedriftens nye president. Men Buster viser seg snart som fullstendig ubrukelig i jobben. Rasende over å bli forbigått igjen, og Michael forsøker å finne en annen jobb hos en konkurrerende bedrift - og planlegger å forlate resten av familien for godt. Men familien innser at de virkelig trenger hjelp fra Michael, og de ber ham komme tilbake og drive hele familie-selskapet videre.

For å holde familien sammen, ber Michael sin selvsentrerte tvilling-søster Lindsay, hennes ektemann Tobias og deres datter Maeby om å bo sammen i Bluth-hjemmet med Michael og hans sønn George Michael. Buster knytter etter hvert nærmere bånd til brødrene Michael og Gob, så vel som med sin nye kjæreste Lucille Austero, nærmeste nabo til Lucille Bluth. George Michael er hemmelig forelsket i sin kusine Maeby, samtidig som han hele tiden forsøker å oppfylle farens høye forventninger. Lindsays ektemann Tobias forsøker å finne arbeid som skuespiller, ved hjelp av Carl Weathers.

Michael forelsker seg i sin forsømte eldre bror Gobs forsømte kjæreste Marta. Men Marta innser at verken Michael eller Gob deler de samme familie-verdiene som henne, og hun forlater dem begge. Til tross for Buster, velger Lucille å adoptere en koreansk sønn som hun gir navnet «Annyong» etter at hun tar feil av det koreanske ordet for «hei» som det egentlige navnet hans. Gob gifter seg med en kvinne han nettopp har møtt. Men det er ikke mulig å annullere ekteskapet, fordi han nekter å innrømme at han aldri fullbyrde ekteskapet.

Kitty, George Seniors tidligere assistent og elskerinne, forsøker å utpresse bedriften for penger. Hun havner deretter i en eksplosjon om bord på Bluth-familiens yacht. George Sr. klarer å stikke av fra fengsel, etter at han lot som han hadde et mindre hjerteinfarkt. Det blir også avslørt at George Sr. tidligere skal ha bygd flere mini-palass til Saddam Hussein i Irak.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

På grunn av farens siste rømning fra fengsel (et falskt hjerteinfarkt), bestemmer Michael seg for å endelig forlate familien og flytte til Phoenix, Arizona sammen med sønnen George Michael. Men han oppdager snart at han ikke kan forlate delstaten, fordi hele Bluth Company er under etterforskning. Lucille utnevner Gob til president for Bluth Company. Men Gob viser seg etter hvert å være fullstendig inhabil til dette ansvaret, går stillingens virkelige plikter tilbake til Michael.

Men George Senior er egentlig ikke forsvunnet. Etter å ha forfalsket sitt eget dødsfall i Mexico ved å betale korrupt politi, vender George Sr. tilbake til familiens hjem, hvor George Michael oppdager at han gjemmer seg på loftet. For å beskytte sønnen mot juridiske implikasjoner, forsøker Michael å gjemme George Sr. orkestrerer en avledningsmanøver, og forteller resten av familien at George Sr. skal ha stukket av enda en gang. Gjennom resten av sesongen sniker Michael proviant til George Sr. samtidig som George Sr. holder øye med hele Bluth-familien gjennom ventilasjonssystemene.

Onkel Oscar avslører seg etter hvert som Busters antatte biologiske far. Til slutt tar George Sr. hevn på Oscar og Lucille for deres utroskap ved å kidnappe Oscar, slå ham bevisstløs, late som Oscar er George Sr. og sende ham til fengsel i hans eget sted. Lindsay og Tobias fortsetter deres katastrofale åpne forhold. Lindsay forsøker – men mislykkes – å finne seg en passende elsker. Når Lindsay sparker Tobias ut av hjemmet deres, forkler Tobias seg som en syngende britisk barnepike ved navn «Mrs. Featherbottom» etter en idé han fikk fra filmen Mrs. Doubtfire) slik at han kan passe bedre på datteren deres Maeby.

Resten av familien ser umiddelbart tvers igjennom denne ubrukelige forkledningen. Men de lar likevel Tobias fortsette å ta seg av familien, og hjemmet deres, i denne forklednngen som fru Featherbottom. George Michael begynner et romantisk forhold med en dypt religiøs jente, Ann Veal. Michael misliker henne, og forsøker å forstyrre ungdommens forhold - og senere forlovelse.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Michael leter igjen etter faren sin George Sr. og får faren sin plassert i husarrest. George Sr. at alle de kriminelle anklagene mot ham var løgn, og at han ble narret av en gruppe briter. Michael forsøker å undersøke dette, og i prosessen møter han en ny kjærlighetsinteresse, Rita Leeds (spilt av Charlize Theron) og Michael blir ledet til å tro at Rita er en spion, innenfor den britiske gruppen som skal ha svindlet George Sr. Imidlertid ønsker Michael snart å gifte seg med henne, og de reiser sin vei sammen. Til slutt avsløres det at Rita egentlig var en mentalt utviklingshemmet kvinne. Til tross for dette presser familien Michael til å gå videre med ekteskapet, fordi Rita er velstående og de ønsker seg pengene hennes. Michael lar seg ikke overtale av familien, og avslutter forholdet.

I mellomtiden søker Tobias og Lindsay juridisk hjelp fra Bob Loblaw, angående deres vanskelige ekteskap. På grunn av de økende problemene rundt bedriften, og resten av familien, forfalsker Buster at han har havnet i koma. Gob reiser til Irak, men der blir han arrestert kort tid senere for utilsiktet å ha oppfordret til et anti-amerikansk opprør. Buster og Michael reiser derfor til Irak, for å redde Gop. Der avdekker de også bevis på at mini-palassene George Sr. skal ha bygget i Irak egentlig ble bestilt og betalt for av CIA for å drive avlytting. Etter denne oppdagelsen frafaller den amerikanske regjeringen alle anklager mot George Sr. I alt oppstyret dette glemmer hele familien, unntatt George Michael, at Maeby har bursdag og skal fylle 16 år.

For å feire alt som har skjedd, arrangerer Bluth-familien en stor fest om bord på RMS Queen Mary. Men under forberedelsene til festen avsløres det at Lindsay ble adoptert, noe som betyr at George Michael og Maeby egentlig ikke er biologiske slektninger. På festen dukker Bluths andre adoptiv-barn, Annyong, opp igjen. Han avslører at han er der for å hevne Bluth-familiens tyveri fra bestefaren hans, og hans egen påfølgende deportasjon - en begivenhet orkestrert mange år tidligere av Lucille Bluth. Annyong har oppdaget bevis som impliserer Lucille i Bluth Companys regnskap-skandaler.

Men før politiet rekker å komme dit, flykter Michael og George Michael på Gobs yacht. Samtidig forsøker Maeby å selge TV-rettighetene til en historie om Bluth-familien til regissør Ron Howard, som forteller henne at han ønsker å produser egen film i stedet for en TV-serie.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Mange kjendiser har hatt gjesteroller, blant andre Julia Louis-Dreyfus, Charlize Theron, Zach Braff, Ben Stiller, Christine Taylor, Heather Graham, Andy Dick, Frankie Muniz, Carl Weathers og Richard Belzer.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Sesong Episoder Sesongpremiere Sesongfinale
1 22 2. november 2003 6. juni 2004
2 18 7. november 2004 17. april 2005
3 13 19. september 2005 10. februar 2006
4 15 26. mai 2013 26. mai 2013
5 16 29. mai 2018 15. mars 2019

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Fansider

  1. ^ "Arrested Development"; publisert i: Entertainment Weekly; utgivelsesdato: 7. november 2003.