Bewitched

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bewitched
Dick York, Elizabeth Montgomery (foran) og Agnes Moorehead (bak) som Darrin, Samantha og Endora.
Generell informasjon
SjangerSituasjonskomedie
Prod.landUSA
Sesonger8
Episoder254
Lengde25 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
Bak kamera
Skaper(e)Sol Saks
Produsent
RegiWilliam Asher (de fleste episoder)
Tittelmusikk
Musikk
Prod.selskap
Sending
Periode17. september 1964 (1964-09-17)25. mars 1972 (1972-03-25)
TV-kanalABC
Teknisk informasjon
Bildeformat
LydformatMono
Eksterne lenker
IMDb

Bewitched er en amerikansk situasjonskomedie som ble sendt på ABC fra 17. september 1964 til 25. mars 1972. Den ble skapt av Sol Saks og hadde Elizabeth Montgomery, Dick York (1964–1969), Agnes Moorehead og David White i hovedrollene. Dick Sargent erstattet en syk York i de tre siste sesongene (1969–1972). Serien handler om en heks som gifter seg med en vanlig mann og bestemmer seg for å leve som en klassisk husmor i forstaden.

I 2002 ble Bewitched rangert som den 50. beste TV-serien på listen «TV Guide's 50 Greatest TV Shows of All Time».[1] I 1997 rangerte samme magasinet episoden «Divided He Falls» fra sesong to til den 48. beste episoden på listen «TV Guide's 100 Greatest Episodes of All-Time».[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Heksen Samantha (Elizabeth Montgomery) møter og gifter seg med Darrin Stephens (opprinnelig Dick York, senere Dick Sargent), en helt vanlig mann. Samantha bestemmer seg for å avkall på kreftene sine og bli en klassisk husmor i forstaden. Familien hennes misliker imidlertid blandingsekteskapet og skaper stadig utfordringer i ekteparets liv. Heksene og deres mannlige kolleger, trollmenn, lever vanligvis ekstremt lange liv. Samtidig som Samantha kan se ut til å være en ung kvinne, tyder mange episoder på at hun egentlig er hundrevis av år gammel. For å holde deres eget samfunn hemmelig, unngår heksene å vise de magiske kreftene sine foran andre dødelige mennesker - bortsett fra Darrin, som allerede er klar over heksenes eksistens. Men effekten av trolldommene deres - og Samanthas forsøk på å skjule deres overnaturlige opphav for vanlige mennesker - driver handlingen fremover i de fleste episodene.

Hekser og trollmenn bruker vanligvis forskjellige fysiske bevegelser, sammen med deres besvergelser. For å utføre magi, rykker Samantha ofte i nesen for å lage en trylleformel. TV-serien benytter spesielle visuelle effekter og blir ofte akkompagnert av musikk, for å fremheve en slik handling mest mulig. Episodene begynner ofte med at Darrin blir forhekset, noe som skaper kaos med mennesker i livet hans, som sjefen, kunder, foreldre eller for naboene. På slutten av episoden omfavner Samantha og Darrin hverandre, etter å ha overvunnet de utspekulerte forsøkene på å skille dem.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Filmversjon[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Forhekset

Bewitched var inspirasjonen bak filmen Forhekset (2005), med Nicole Kidman og Will Ferrell i hovedrollene. Den handler om den arrogante, mislykkede Hollywood-skuespilleren Jack Wyatt (Ferrell), som får sjansen til et comeback i rollen som Darrin i en nyinnspilling av Bewitched. Det forutsetter at han finner den perfekte kvinnen til å spille Samantha. Han velger ukjente Isabel Bigelow (Kidman), som er en virkelig heks. Nora Ephron både regisserte, produserte og skrev manus til Forhekset. Filmen ble negativt mottatt av de fleste kritikere og var en økonomisk skuffelse. The New York Times kalte filmen «en fullstendig katastrofe».[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cosgrove-Mather, Bootie (26. april 2002). «TV Guide Names Top 50 Shows» (engelsk). CBS News. Arkivert fra originalen 11. juli 2016. 
  2. ^ «Special Collector's Issue: 100 Greatest Episodes of All Time». TV Guide (engelsk) (28. juni– 4. juli utg.). 1997. 
  3. ^ Barnes, Brooks (31. juli 2009). «Full Stomachs, and Full Marriages Too». The New York Times (engelsk). Arkivert fra originalen 6. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]