Kommunefritt område

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kommunefritt område kalles et område som ligger utenfor kommuneinndelningen i et land og således ikke tilhører noen kommune. Slike områder kan for eksempel være store ubebodde områder eller militære øvelsesfelt, direkte underlagt respektive lands krigsmakt.

Forekomsten av kommunefrie områder er uvanlig i Europa. Likevel finnes de både i Danmark og Norge. I Danmark utgjør Ertholmene et slikt område. Det inngår ikke i Bornholms kommune men er direkte underlagt det danske forsvarsministeriet, og de 96 innbyggerne (2008) betaler ikke sundhedsbidrag (en slags statlig helseskatt).

I Norge ligger Jan Mayen og Svalbard utenfor landets kommunale inndeling. På Svalbard har dog Longyearbyen siden år 2004 en kommunelignende lokal administrasjon, kalt Longyearbyen lokalstyre.

I USA og Canada kalles et landområde «ikke-inkorporert» (unincorporated area) om det ikke inngår i noen kommune. Å «inkorporere» betyr i denne sammenheng å danne en kommunal sammenslutning, det vil si en by (city eller town) som har sin egen administrasjon. En ikke-inkorporert by har altså vanligvis ikke et eget bystyre som kan beslutte om for eksempel beskatning, og byen sorterer som regel heller ikke under noen nærliggende by. I stedet kan byen sortere direkte under et county. (Et eksempel fra USA er Crystal City i Virginia.)

Også i Tyskland forekommer kommunefrie områder (gemeindefreie Gebiete). Disse områdene er ofte ubebodde, for eksempel større skogsområder eller innsjøer. Det største kommunefrie området i Tyskland ligger i Oberharz i Niedersachsen og heter Harz (Landkreis Goslar); det har et areal på 371,84 kvadratkilometer. Totalt finnes 247 kommunefrie områder i Tyskland (per 1. januar 2004). De dekker et areal på totalt cirka 1,2 prosent av hele landets areal. Det sammenlagte antall innbyggere i disse områdene er kun 1 854 (per 31. desember 2004).

I Australia finnes «ikke-inkorporerte» områder (unincorporated areas) i Nortern Territory. Store deler av delstaten Sør-Australia hører til det «ikke-inkorporerte» Outback Areas Community Development Trust. De vestligste og nordligste delene av delstaten New South Wales kalles Far West Region og er for det meste «ikke-inkorporerte». Også i delstaten Victoria, finnes noen mindre «ikke-inkorporerte» områder.

Se også[rediger | rediger kilde]