Kommunefritt område

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kommunefritt område kalles et område som ligger utenfor kommuneinndelningen i et land og således ikke tilhører noen kommune. Slike områder kan for eksempel være store ubebodde områder eller militære øvelsesfelt, direkte underlagt respektive lands krigsmakt.

Forekomsten av kommunefrie områder er uvanlig i Europa. Likevel finnes de både i Danmark og Norge. I Danmark utgjør Ertholmene et slikt område. Det inngår ikke i Bornholms kommune men er direkte underlagt det danske forsvarsministeriet, og de 96 innbyggerne (2008) betaler ikke sundhedsbidrag (en slags statlig helseskatt). På Grønland er Grønlands nasjonalpark og Pituffik Space Base utenfor kommunene.

I Norge ligger Jan Mayen og Svalbard utenfor landets kommunale inndeling. På Svalbard har dog Longyearbyen siden år 2004 en kommunelignende lokal administrasjon, kalt Longyearbyen lokalstyre.

I USA og Canada kalles et landområde «ikke-inkorporert» (unincorporated area) om det ikke inngår i noen kommune. Å «inkorporere» betyr i denne sammenheng å danne en kommunal sammenslutning, det vil si en by (city eller town) som har sin egen administrasjon. En ikke-inkorporert by har altså vanligvis ikke et eget bystyre som kan beslutte om for eksempel beskatning, og byen sorterer som regel heller ikke under noen nærliggende by. I stedet kan byen sortere direkte under et county. (Et eksempel fra USA er Crystal City i Virginia.)

Også i Tyskland forekommer kommunefrie områder (gemeindefreie Gebiete). Disse områdene er ofte ubebodde, for eksempel større skogsområder eller innsjøer. Det største kommunefrie området i Tyskland ligger i Oberharz i Niedersachsen og heter Harz (Landkreis Goslar); det har et areal på 371,84 kvadratkilometer. Totalt finnes 247 kommunefrie områder i Tyskland (per 1. januar 2004). De dekker et areal på totalt cirka 1,2 prosent av hele landets areal. Det sammenlagte antall innbyggere i disse områdene er kun 1 854 (per 31. desember 2004).

I Australia finnes «ikke-inkorporerte» områder (unincorporated areas) i Nortern Territory. Store deler av delstaten Sør-Australia hører til det «ikke-inkorporerte» Outback Areas Community Development Trust. De vestligste og nordligste delene av delstaten New South Wales kalles Far West Region og er for det meste «ikke-inkorporerte». Også i delstaten Victoria, finnes noen mindre «ikke-inkorporerte» områder.

Se også[rediger | rediger kilde]