Creighton Abrams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Creighton Abrams
GEN Creighton W Abrams.JPG
Født15. september 1914
Springfield
Død4. september 1974 (59 år)
Washington D.C.
Gravlagt Æresgravlunden i Arlington (1974)
Utdannet ved U.S. Army Command and General Staff College, United States Military Academy, US Army War College
Beskjeftigelse Offiser
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Distinguished Service Cross
Distinguished Service Medal
Legion of Merit
Silver Star
Bronze Star
TroskapUSA USA
VåpenartUnited States Army
Tjenestetid19361974
Militær gradGeneral
KommandoerTredje panserdivisjon
Femte armekorps

Sjef for de amerikanske styrkene i Vietnam

Sjef for hæren (Chief of Staff of the United States Army)
StillingVice Chief of Staff of the United States Army
Deltok iAndre verdenskrig
Koreakrigen
Vietnamkrigen

Creighton Williams Abrams Jr. (født 15. september 1914 i Springfield i Massachusetts i USA, død 4. september 1974 i Washington, DC) var en amerikansk general som i årene 1968 til 1972 var sjef for de amerikanske styrkene i Vietnamkrigen. Han var deretter hærsjef som leder for United States Army fram til sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Abrams ble uteksaminert som offiser fra United States Military Academy i West Point i 1936 og tjenestegjorde deretter i 1. kavaleridivisjon fram til andre verdenskrig. Han ble utnevnt til løytnant i 1939 og midlertidig kaptein i 1940. Samme år ble han overført til 1. panserdivisjon.

Annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Han deltok i andre verdenskrig i pansertroppene. I februar 1942 ble han utnevnt til major og i september 1943 oberstløytnant. Han var en framgangsrik og offensiv sjef for 37. panserbataljonen i Pattons 3.armé og var en av lederne som brøt igjennom den tyske beleiringen av 101. luftbårne divisjon i Bastogne under Ardenneroffensiven.

Etter verdenskrigen[rediger | rediger kilde]

Etter krigen avanserte Abrams videre i gradene, og tjenestegjorde både ved utdannelsesinstitusjonene og ved de amerikanske styrkene i Europa. Han gikk ved US Army War College i 1953 deltok etter dette i avslutningen av Koreakrigen. Etter Koreakrigen var han ved Fort Knox fram til 1956. Han ble utnevnt til brigadegeneral i 1956, tjenestegjorde deretter ved Pentagon og ved tredje panserdivisjon, hvor han i 1960 ble utnevnt til generalmajor. Etter et år tilbake ved Pentagon, ble han i 1963 utnevnt til generalløytnant og sjef for Femte armekorps i Heidelberg i Vest-Tyskland, hvor han i 1964 ble utnevnt til general.

Vietnam[rediger | rediger kilde]

I 1967 ble han etter to år i hærledelsen utnevnt til nestkommanderende under William Westmoreland for de amerikanske styrkene i Vietnam. Etter Tet-offensiven i 1968 overtok Abrams kommandoen. Han endret den amerikanske taktikken til aggressiv patruljevirksomhet med små enheter. Tanken var at dette skulle lette overføringen av ansvaret Sør-Vietnams hær. President Lyndon Johnson hadde på dette tidspunktet besluttet å redusere det amerikanske militære nærværet, og under Abrams ble dette redusert fra 535 000 soldater i desember 1968 til 30 000 soldater mot slutten av 1972. Abrams støttet intervensjonen av Kambodsja i 1970 og sto for planleggingen av angrepet mot Ho Chi Minh-stien i det sørlige Laos (Operation Lam Son 719). Han ble også nødt til å håndtere problemene som fulgte av My Lai-massakren som ble utført før han tiltrådte kommandoen.

Hærsjef[rediger | rediger kilde]

I 1972 forlot Abrams Vietnam da han ble utnevnt til hærsjef (Chief of Staff of the US Army), en stilling han satt i fram til sin død, og han var slik medlem av Den militære sjefsnemnd.

Creighton Abrams er begravet på Æresgravlunden i Arlington. Som en hylning til ham er stridsvognen M1 Abrams oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]