Silver Star

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Silver Star
Basisdata
Type:Stjerne
Land:USA
Innført:1932
Mottakere:Mot i møte med fienden
Tekniske data
Utført i:Bronse, sølv
Festeanordning:Medaljebånd
Rangering

Silver Star er en militær utmerkelse fra USA. Den tildeles tjenestegjørende i USAs væpnede styrker for mot i møte med fienden. Utmerkelsen ble innstiftet 19. juli 1932. Opprinnelig var den en utmerkelse i USAs hær, men er senere utvidet for personell i alle av USAs forsvarsgrener. Det er den tredje høyeste utmerkelsen som kan gis for mot.

Forholdet til andre utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Silver Star har sitt opphav i det synlige bevis for hederlig omtale for tapperhet i dagsbefaling som ble innført under første verdenskrig i 1918 og gitt tilbakevirkende kraft tilbake til den spansk-amerikanske krigen. Personell, offiserer så vel som menige, som ble gitt hederlig omtale for tapperhet, men som ikke fikk tildelt annen utmerkelse, slik som Medal of Honor, Distinguished Service Cross eller Distinguished Service Medal, fikk rett til å bære en liten sølvstjerne på deltagermedaljen for den krig den tapre innsatsen fant sted i. Sølvstjernen ble kalt Citation Star, etter det engelske ordet for hederlig omtale. I 1932 ble dette omgjort slik at Silver Star ble en helt egen utmerkelse.

Medaljespenne tilhørende George Thomas Coker. Silver Star henger her mellom Navy Cross og Legion of Merit

I USAs utmerkelsessystem rangerer Medal of Honor som den fremste av alle utmerkelser. Etter denne kommer en gruppe av likeverdige tre utmerkelser for heltemodig innsats, som benyttes i de forskjellige forsvarsgrenene. I hæren er dette Distinguished Service Cross, i sjøforsvaret, marineinfanteriet og kystvakten Navy Cross og i luftforsvaret Air Force Cross. Silver Star tildeles for heltemodig innsats på et lavere nivå en disse utmerkelsene.

I det totale utmerkelsessystemet rangerer Silver Star etter en serie av fortjenstmedaljer, der Defense Distinguished Service Medal er den fremste og der Army Distinguished Service Medal, Navy Distinguished Service Medal, Air Force Distinguished Service Medal, Homeland Security Distinguished Service Medal og Coast Guard Distinguished Service Medal også befinner seg.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Medaljens revers

Silver Star består av en femtagget fasettert bronsestjerne, som i midten har en mindre femtagget stjerne i sølv. Sølvstjernen er satt mot en strålebakgrunn og er omgitt av en laurbærkrans. På revers står innskriften «FOR GALLANTRY IN ACTION». Medaljen er utformet av firmaet Bailey, Banks and Biddle.

Medaljebåndet er i fargene rødt, hvitt og blått, som er fargene i USAs flagg. Det har en hvitkantet rød midtstripe og kantstriper i blått med en smal hvit stripe.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Visepresident Dick Cheney dekorerer spesialist Monica Brown med Silver Star i Bagram luftbase i Afghanistan. Hun var den andre kvinne siden andre verdenskrig som mottok denne utmerkelsen

Silver Star tildeles for heltemodig innsats i møte med fienden der denne innsatsen er av en slik art at det ikke er aktuelt med tildeling av høyererangerende utmerkelse.

Først var Silver Star en utmerkelse for offiserer og menige i hæren, men i 1942 ble også personell i sjøforsvaret omfattet av utmerkelsen. Det ble samtidig bestemt at den også kan tildeles sivile. Utmerkelsen tildeles nå personell i alle deler av USAs forsvar.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]