Defense Distinguished Service Medal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Defense Distinguished Service Medal
Basisdata
Type:Medalje
Land:USA
Innført:9. juli 1970
Mottakere:Usedvanlig fortjenstfull innsats i fellesinnsats under USAs forsvarsdepartement
Tekniske data
Utført i:Gullfarget metall
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:47,6 mm
Høyde:47,6 mm
Rangering

Defense Distinguished Service Medal (DDSM) er en militær fortjenstmedalje fra USA. Den tildeles for usedvanlig fremragende fortjenstfull innsats i fellesinnsats under USAs forsvarsdepartement. Medaljen ble opprettet den 9. juli 1970 av president Richard Nixon i Executive Order 11545.

Forholdet til andre utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Defense Distinguished Service Medal er felles for alle forsvarsgrener og rangerer som den fremste fortjenstmedalje i USAs forsvar. Bare Medal of Honor og de enkelte forsvarsgreners fremste utmerkelser for heltemot, Distinguished Service Cross (hæren), Navy Cross (sjøforsvaret) og Air Force Cross (luftforsvaret), rangerer foran Defense Distinguished Service Medal. De tre forsvarsgrenene og enkelte andre har egne fortjenstmedaljer som rangerer etter Defense Distinguished Service Medal: Army Distinguished Service Medal, Navy Distinguished Service Medal, Air Force Distinguished Service Medal, Homeland Security Distinguished Service Medal (som har erstattet Transportation Distinguished Service Medal) og Coast Guard Distinguished Service Medal.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Defense Distinguished Service Medal er gullfarget og har på advers en amerikansk ørn med USAs skjold på brystet, samt tre piler i klørne. Ørnen er i gull og er satt på et blått pentagon. Motivet er omgitt av en krans bestående av laurbær- og olivengrener i nedre del og tretten stjerner i øvre del. På revers står over fire linjer innskriften «FROM / THE SECRETARY / OF DEFENSE / TO» etterfulgt av plass til å påføre mottagerens navn. På baksiden av kransen står i øvre del innskriften «FOR DISTINGUISHED SERVICE» i en bue.

Medaljebåndet er blått med en bred gul midtstripe og på denne en smalere rød stripe. Gjentatte tildelinger til samme person markeres med eikeløv i bronse eller sølv på båndet.

Medaljen er utformet ved Institute of Heraldry, der Mildred Orloff var ansvarlig for design og Lewis J. King utførte modelleringen.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Medaljen utdeles av Forsvarsministeren. Utmerkelsen blir bare tildelt det høyeste nivå av flaggoffiserer, oftest for tjeneste i de mest sentrale stabsfunksjoner i USAs forsvar, i felles forsvarsenheter eller felleskommandoer. Den kan også gis til høyere offiserer for direkte og individuelle bidrag til nasjonal sikkerhet og forsvar som er anerkjent som så enestående i omfang og verdi at innsatsen anses å tilsvare bidrag som normalt forbindes med posisjoner som omfatter bredere ansvar.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Frank Foster og Lawrence Borts: Military Medals of the United States, Fountain Inn: MOA Press, 2010, s. 37 og 89
  • Kerrigan, Evans E.: Guidebook of U.S. Medals: A Complete Guide to the Decorations and Awards of the United States from 1782 to Present, Noroton Heights, CN: Medallic Publishing Co., 1994, s. 25–26

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]