Stoke-on-Trent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stoke-on-Trent
Stoke-on-Trent

Kart over Stoke-on-Trent
Vist i England

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Region: Vest-Midlands
Adm. grevskap: Intet
Seremonielt grevskap: Staffordshire
Status By (city) og enhetlig myndighet
Adm. senter Stoke-on-Trent
Areal 93,45 km²
Befolkning 238 576 (2002)
Bef.tetthet 2 553 innb./km²
Høyde over havet 213 meter
ONS-kode 00GL

Stoke-on-Trent er en by ved elven Trent i midt-England, nærmere bestemt i grevskapet Staffordshire. Byen er en sammensmelting av de seks byene Stoke-upon-Trent, Hanley, Burslem, Longton, Tunstall og Fenton. Sammenslåingen skjedde i 1910, og den nye enheten fikk status som city i 1925. 1. april 1998 ble den en enhetlig myndighet.

Siden det 17. århundre har området vært kjent for industrielt pottemakeri og porselensproduksjon. Blant kjente produsenter i byen er Royal Doulton, Wedgwood, Spode og Minton. Det var i Stoke-on-Trent, som i mange andre britiske byer, en krise industrien mot slutten av det 20. århundre, men situasjonen er stabilisert, og nivået på arbeidsløshet ligger omtrent på gjennomsnittet i regionen.

De seks byene har beholdt noen særpreg. For eksempel er Burslem og Fenton utdanningssentra, mens Hanley er et handelssentrum.

Det tales en distinkt dialekt i området, som i senere år i stadig større grad blir begrenset til eldre innbyggere.

To profesjonelle fotballklubber holder til i byen, Stoke City og Port Vale. Stoke City kommer fra Stoke-upon-Trent mens Port Vale kommer fra Burslem. Det er en meget sterk rivalisering mellom de to klubbene.