Redditch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Redditch

Kart over Redditch
Vist i Worcestershire

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionVest-Midlands
Adm. grevskapWorcestershire
Seremonielt grevskapWorcestershire
StatusDistrikt
Grunnlagt10. april 1964
Adm. senterRedditch
Retningsnummer01527
Areal54,25 km²
Befolkning84 300 (2011)
Bef.tetthet1 467 innb./km²
Høyde o.h.130 meter
ONS-kode47UD
Kart
Redditch
52°18′25″N 1°56′57″V

Redditch er en by og et administrativt distrikt i nordøstlige Worcestershire i England. Lokalt er byen omtalt ved sitt tilnavn The Ditch («Grøften»).[1] Byen ligger omtrent 24 km sør for Birmingham og er lokalisert ved motorveien A441 som går mellom Birmingham og Cookhill. Den romerske veien Icknield Street går rett øst for byen. Distriktet hadde i henhold til folketellingen i 2011 en befolkning på 84 300 innbyggere.[2]1800-tallet ble byen et internasjonalt industrisenter for framstilling av nåler og fiskekroker. Ved et tidspunkt ble rundt 90 prosent av alle nåler i verden produsert i byen og dens nabolag.[3]1960-tallet ble byen en modell for moderne byplanlegging.

Historie[rediger | rediger kilde]

Markedsplassen.

Byen nevnes første gang i 1348 som Red-Dych, antagelig en referanse til den røde leiren ved elven Arrow. I middelalderen ble den et sentrum for produksjon av nåler, og senere har fiskekroker og annet fiskeutstyr vært viktige produkter. Nålproduksjonen er dokumentert på Forge Mill Needle Museum.

I 1964 fikk den status som new town, og befolkningstallet økte på noen år fra drøyt 30 000 til over 75 000. En betydelig andel av de som flyttet til de mange nye boligområdene som sprang opp kom fra Birmingham, og mange pendler dit for å arbeide. Den tradisjonelle nåleproduksjonen er erstattet av moderne industri. Blant produkter byen er kjent for å nyere tid er motorsykler og stålfjærer.

Redditch fungerer også som pendlerby for Birmingham. Bilforhandleren Halfords og det store ingeniørselskapet GKN har begge sine hovedkvarter i Redditch. Samuel Taylor Ltd, som framstiller kontakter av edelt metall, har fabrikk i byen. Som følge av nyutvikling av det store kjøpesenteret Kingfisher Shopping Centre i 2002, har Redditch gjennomgått en økonomisk og kulturell renessanse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]