Worcester (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Worcester
Worcester
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Worcestershire
Admin. grevskap: Enhetlig myndighet
Seremon. grevskap: Worcestershire
Status By (town)
Areal 33,28 km²
Befolkning 94 100 (-)

Katedralen i Worcester

Worcester er administrasjonsbyen i det engelske grevskapet Worcestershire. Elven Severn renner gjennom sentrum av byen, der byens store katedral ligger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Funn viser at byen har vært bebodd siden yngre steinalder. En landsby med festningsverker ble grunnlagt på Severns østre bredd omkring år 400 f.Kr.

I Worcester utkjempet man slaget ved Worcester (3. september 1651), da Karl IIs forsøk på å gjenvinne kronen med makt ble nedkjempet vest og sør for byen, nær landsbyen Powick. Etter å ha blitt slått, returnerte Karl til hovedkvarteret før han flyktet til Shropshire og deretter kom seg til Frankrike.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Byen har et variert næringsliv. På sent 1800-tall og tidlig 1900-tall var Worcester et viktig senter for fremstilling av hansker, men dette har avtatt sterkt.

Porselensfabrikken Royal Worcester ligger fremdeles i byen, og utenfor sentrum ligger fabrikken som lager byens mest kjente produkt, Worcestershiresaus.

I Worcester utgis det man hevder er verdens eldste dagsavis, Berrow's Worcester Journal, som spores tilbake til et nyhetsbrev som ble utgitt fra 1690. Byen har også stor detaljhandel, med flere store kjøpesentre.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

I Worcester ligger University of Worcester, som fikk universitetsstatus i 2005. Tidligere var skolen kjent som UCW (University College Worcester) og Worcester Institute of Higher Education.

Edward Elgar[rediger | rediger kilde]

Byens mest kjente innbygger var komponisten Edward Elgar. Faren drev en musikkforretning i High Street, der det i dag står en statue av Elgar. Elgars fødested er like utenfor Worcester i landsbyen Broadheath.

Three Choirs Festival[rediger | rediger kilde]

Hvert tredje år arrangeres Three Choirs Festival i Worcester. Tradisjonen skriver seg fra 1700-tallet, og det hevdes at dette er den eldste musikkfestivalen i Europa. Arrangementet roterer mellom katedralbyene Gloucester, Hereford og Worcester. Worcester skal arrangere festivalen neste gang i august 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Worcester – bilder, video eller lyd

Turistinformasjon[rediger | rediger kilde]