Triumph

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Må ikke forveksle med Trumpchi.

Triumph var et britisk bilmerke, som kan spore historien sin tilbake til 1885, da Siegfried Bettmann og Moritz Schulte begynte å produsere Triumph sykler i Coventry.

I 1921 kjøpte Bettman opp verdiene i Dawson Car Company og begynte å produsere en liten bil kalt Triumph Light Car med 1,9 liter motor. Flere modeller ble satt i produksjon fram til 1929, da de økonomiske nedgangstidene gjorde at produksjonen nesten stoppet opp. På 1930-tallet forandret selskapet navn til Triumph Motor Company.

I 1936 ble avdelingen for sykler og motorsykler solgt, og denne ble senere Triumph Motorcycles.

Selskapet ble solgt i 1939, og kjøpt opp av T. W. Ward, men andre verdenskrig satte en stopper for bilproduksjon.

Etter krigen ble selskapet kjøpt av Standard Motor Company, som kalte bilene som ble produsert Standard Triumph. De droppet Standard-delen av navnet etter hvert. I 1960 ble selskapet slått sammen med Leyland Motors Ltd..

1960- og 1970-tallet ble det solgt en del sportsbiler og sedaner under Triumph-navnet, men de fikk ord på seg for å ha dårlig kvalitet, og salget sank deretter, spesielt i USA. Den siste Triumph solgt var Triump Acclaim, et samarbeidsprosjekt med Honda. Triumph-navnet forsvant i 1984, og Acclaim ble navnet om til Rover 200, fremdeles bare en Honda Civic under annet navn.

For tiden (2005) eier tyske BMW Triumph-merket.

Modeller[rediger | rediger kilde]

1974 Triumph GT6 Coupé

Listen er ufullstendig.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]