Sandsmetter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cobitidae»)
Sandsmetter
Nomenklatur
Cobitidae
Swainson, 1838
Populærnavn
sandsmetter,
piggsmerlinger
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenKarpefisker
OverfamilieSmerlinger
Økologi
Antall arter: ca. 180
Habitat: bunnlevende i ferskvann
Utbredelse: Eurasia og Marokko
Inndelt i

Sandsmetter (Cobitidae) er små, bunnlevende karpefisker som lever i ferskvann. Tidligere ble nesten alle smerlinger (underorden Cobitoidei) regnet til denne familien, men den er nå splittet på forskjellige måter hos ulike forskere. Her blir systematikken til Kottelat (2012) brukt.

De har en ormeformet kropp. Munnen sitter på undersiden av hodet og har 3–6 par skjeggtråder. Svelgtennene sitter i en enkelt rad. Nesten alle arter har en bevegelig pigg under øyet. Sidelinjen er redusert, eller kan mangle helt; bare Canthophrys og Lepidocephalus har en fullstendig sidelinje til basis av halefinnen. Hos hannene er som regel én eller flere av strålene i brystfinnen fortykket, eller omdannet på annen måte. Utformingen av brystfinnen er viktig for å skille ulike slekter og arter.

Noen av artene kan leve i vann med lite oksygen. De svelger luft ved overflaten, tar opp oksygen i tarmen og slipper ut karbondioksid gjennom gattåpningen. Disse artene blir svært urolige ved endringer i lufttrykket og er blitt brukt til å spå været.

Sandsmettene er utbredt i nesten hele Eurasia fra Sibir i nord til Portugal i vest, Japan i øst og Java og Borneo i sørøst. En art, Cobitis maroccana, forekommer i Nord-Afrika. I Europa finnes dynnsmerling og mange arter i slektene Cobitis og Sabanejewia. Familien finnes sannsynligvis ikke i Norge, men sandsmett lever svært nær grensa i Bohuslän.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]