Civitates Orbis Terrarum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Civitates Orbis Terrarum
Forfatter(e)Georg Braun
SpråkLatin
SjangerAtlas
Utgitt1572
Illustratør(er)Frans Hogenberg, Joris Hoefnagel, Simon Novellanus

Frankfurt am Main slik byen er gjengitt i Civitates
«Scholeusstikket» av Bergen, etter en tegning fra 1581
Helsingborg.

Civitates Orbis Terrarum (Verdens byer) er et atlas-lignende verk fra slutten av 1500-tallet med illustrasjoner av flere av datidens byer utgitt av den tyske presten Georg Braun. Flesteparten av illustrasjonene er utført av den flamske illustratøren Frans Hogenberg, men man finner også illustrasjoner av Simon Novellanus og Joris Hoefnagel.

Første bind ble utgitt i Köln i 1572 og sjette og siste kom ut i 1617. Verket inneholder 546 avbildninger, prospekter i fugleperspektiv og kart av byer fra hele verden. Civitates var ment å fungere som en komplettering til den tidigere utgitte Theatrum Orbis Terrarum fra 1570, utført av Abraham Ortelius og ansett som det første egentlige atlas. Ortelius fulgte og understøttet også arbeidet med Civitates.

Tegn tyder på at det var Hogenberg som først hadde ideen til verket, men at den redigerende funksjonen ble overtatt av Braun, som samlet inn og satte sammen alle innkomne verk av de reisende illustratørene. Han benyttet seg også av eksisterende verk, for eksempel for de hollandske og belgiske byene, der kart utført av den hollandske kartografen Jacob van Deventer ble benyttet, og av kopier av tidligere stikk.

Braun henvendte seg også til leserne og ba dem sende inn egne illustrasjoner av byer som ikke ble omfattet av verket. Det førte til flere svar, blant annet fra stattholderen i Schleswig og Holstein Henrik Rantzau, som forsynte Braun med flere av illustrasjonene av skandinaviske byer, og fra den britiske topografen William Smith, som sendte inn kart av flere engelske byer.

Blant byer i Skandinavia som er illustrert i verket finnes blant andre Bergen, Helsingør, Helsingborg, Landskrona, Lund, Malmö, Stockholm og Visby. Forelegget til prospektet fra Bergen ble tegnet av Hieronymus Scholeus i 1581. Dette kobberstikket, kjent som Scholeus-stikket, er den tidligste kjente avbildning av Bergen og av noen norsk by overhodet. Scholeus tegnet også prospektene av Stockholm, som i likhet med Bergens-prospektet har hans signatur i trykkplaten.

Utgaver[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brinkmann, August. Hieronymus Scholeus' Bergens-prospekt – en analyse. (BHFS 72/73 1972/73(1973) s. 225-69 ill.)
  • Ersland, Geir Atle. Byens konstruksjon – Varige spor i byens landskap. Dreyers forlag, Oslo 2011, s. 130-141.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata