Theatrum Orbis Terrarum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Verdenskartet fra Theatrum Orbis Terrarum
Kart over Nord-Atlanteren som viser Grønland, den fiktive øyen Grocland, Brasil og Frisland, Island, Irland, Skandinavia og Finland, samt deler av nåværende nordøstre Canada og de nordlige delene av Sentral-Europa.

Theatrum Orbis Terrarum («Verdensteateret») er et kartverk av den flamske kartografen Abraham Ortelius som anses for å være det første moderne atlaset. Det ble trykket første gang i Antwerpen den 20. mai 1570 og besto av 70 kart i dobbeltfolio utført i kobberstikk av illustratøren Frans Hogenberg sammen med tekster på totalt 53 ark bundet sammen i bokform. Innen slutten av 1572 kom verket ut i tre latinske utgaver, i tillegg til en hollandsk, en fransk og en tysk utgave.

Ortelius tegnet ingen kart selv; hans arbeid gikk ut på å samle inn allerede eksisterende kart som han så klistret opp på vev, fargela og solgte. Denne virksomheten viste seg å være så lønnsom at den resulterte i flere reiser verden over for å finne de beste karteksemplarene som til slutt ble samlet i Theatrum.

Atlaset henvises ofte til som sammenfatningen av 1500-tallets kartografi. Ortelius føyde til en kildefortegnelse (Catalogus Auctorum) med navnene på de opprinnelige opphavsmennene til kartene, navn som ellers ville vært helt ukjente.

Theatrum ble til på en tid da den europeiske kartproduksjonen flyttet seg fra Italia til Antwerpen der Ortelius var virksom. Flere kartbøker hadde blitt produsert tidligere, mye på grunn av alle de nye oppdagelsene som særlig de portugisiske oppdagelsesreisende gjorde verden over, men disse var av en annen type enn Ortelius' atlas. Ofte besto de av beskrivende tekster eller bare veggkart bundet sammen til samlende verk. Ingen av dem samlet kartene i et likeartet trykkformat der kart og tekst ble forent for å skape en større sammenheng. Ortelius la like stor vekt på alle elementer av kartene og de tilhørende tekstene.

Etter den første utgaven av Theatrum redigerte og utvidet Ortelius atlaset og ga det ut i forskjellige formater frem til sin død i 1598. Totalt ble det gitt ut 25 utgaver i hans levetid. Etter Ortelius' død fortsatte atlaset å komme ut fordi det var etterspurt, og det kom ut frem til 1612. Fra de opprinnelige 70 kartene og 87 tekstene i den første utgaven, vokste den gjennom sine totalt 31 utgaver til å omfatte 183 beskrivelser og 167 kart i 1612.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]