Atlas (oppslagsverk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et politisk og fysisk verdenskart fra 2005

Et atlas er en samling av kart, vanligvis over jorda eller deler av den, men det finnes også atlas over andre planeter (og måner) i solsystemet, Atlas er tradisjonelt i bokform, men i dag finnes det også digitale versjoner, blant annet på CD-ROM. Et atlas inneholder gjerne geopolitisk, sosial, religiøs og demografisk statistikk, i tillegg til geografiske trekk og politiske grenser.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Verdenskart fra det første moderne atlaset av Ortelius, Theatrum Orbis Terrarum fra 1570.

De første atlasene som kom, ble ikke kalt atlas da de kom ut. Den første boka som kunne kalles atlas, ble laget ut ifra geografen Klaudios Ptolemaios' beregninger. Ptolemaios jobbet i Alexandria rundt år 150. Den første utgaven ble utgitt i Bologna i 1477, og var illustrert med 27 kart, men det er uvisst om disse kartene var innpregede utgaver av Ptolemaios' originalkart, eller om de var konstruert av greske lærde i middelalderen ut ifra Ptolemaios' tekster.

Fra ca. 1544 ble det produsert mange kart, spesielt i de viktige handelssentrene Roma og Venezia. Utgiverne arbeidet sammen, og lagde kart basert på egne behov og interesser. Kartene varierte ofte dramatisk i størrelse. Over tid ble det vanlig å samle kartene i sammensatte verk.

Abraham Ortelius blir kreditert for å ha gitt ut det første moderne atlaset 20. mai 1570. Hans Theatrum Orbis Terrarum inneholdt 53 kart-ark over verdens land. Dette verket var den første boka av sitt slag til å redusere de beste kartene som var tilgjengelige, til en ensartet størrelse.

Ordet atlas om en innbundet samling av kart kom ikke i bruk før utgivelsen av Gerhard Mercators «Atlas, Sive Cosmographicae Meditationes De Fabrica Mundi …» (Atlas, eller beskrivelse av universet) i 1595 (Duisburg, 1585-1595).

Store atlas[rediger | rediger kilde]

Verdens største atlas er Earth Platinum fra 2012. Det er 1.8 m x 1.4 m. Inntil 2012 var Klencke Atlas verdens største atlas siden 1660.