Circle-linjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
London Underground Symbol.jpg
Sportrafikk under
Transport for London
 
Undergrunnsbane
  Bakerloo-linjen Bakerloo-linjen
  Central-linjen Central-linjen
  Circle-linjen Circle-linjen
  District-linjen District-linjen
  Hammersmith & City-linjen Hammersmith & City-linjen
  Jubilee-linjen Jubilee-linjen
  Metropolitan-linjen Metropolitan-linjen
  Northern-linjen Northern-linjen
  Piccadilly-linjen Piccadilly-linjen
  Victoria-linjen Victoria-linjen
  Waterloo & City-linjen Waterloo & City-linjen
 
 
Lettbane
  Docklands Light Railway Docklands Light Railway
 
Trikk
  Tramlink Tramlink
 
Jernbane
  London Overground London Overground
Farringdon undergrunnsstasjon på Circle-linjen

Circle-linjen er en linje i Londons undergrunnsbane, markert med gult på undergrunnskartet og øvrig informasjonsmateriell. Navnet viser til at banen frem til 2009 gikk i en kontinuerlig løkke rundt London sentrum nord for sentrum. Siden 2009 ble linjen endret med en forlengelse til Hammersmith, og togbytte ved Edgware Road er nødvendig for passasjerer som vil reise på løkken forbi denne stasjonen.

I hovedsak deler Circle-linjen traseen med andre linjer, og det er kun to strekninger, mellom Aldgate og Tower Hill i øst, og Gloucester Road og High Street Kensington i vest, der Circle-linjen går alene. På den nordlige delen mellom Hammersmith og Liverpool Street kjører også Hammersmith and City-linjen og Metropolitan-linjen går også mellom Baker Street og Aldgate. På den sørlige delen av strekningen deles traseen med District-linjen mellom Tower Hill og Gloucester Road, mens det i vest er en annen gren av District linjen som deler traseen mellom High Street Kensington og Edgware Road.

Linjen går på grunt nivå. Tunnelene på linjen er av den eldre typen som ble bygget ved utgraving og tildekking. Disse tunnelene er bredere enn dyptgående linjene og linjen betjenes derfor med høye og brede vogner. Flere stasjoner og kortere strekninger ligger i skjæringer heller enn tunneler. At linjen fra tid til annen kommer opp i dagslys var nødvendig for ventilasjonen da banen ble betjent med damplokomotiv de første årene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sirkelen ble komplett i 1884, da både District– og Metropolitan-linjene åpnet frem til Tower Hill via henholdsvis Victoria og Liverpool Street. Da linjen først ble foreslått hadde den navnet Inner Circuit (Indre krets). Dette ble raskt endret til Inner Circle (Indre sirkel). Dette navnet var i bruk i god tid før linjen faktisk gikk i sirkel. Det var planlagt både en Outer Circle og en Super Outer Circle; ingen av disse ble fullført, og strekningen som ble anlagt er enten nedlagt eller tatt over av andre linjer.

I 1949 fikk den navnet Circle-linjen, og ble en selvstendig undergrunnslinje, etter å ha vært drevet som en del av de to ovennevnte linjene siden starten i 1884. Det var først da at den ble tegnet inn med egen farge på undergrunnskartet.

13. desember 2009 åpnet en forlengelse av linjen; fra Edgware Road via Paddington til Hammersmith. Circle-togene kjører på samme spor som Hammersmith & City-linjen hele veien. Forlengelsen ble vedtatt for å kunne bedre driften av Circle-linjen og andre linjer den deler skinner med. Tog som kjører kontinuerlig i ring, uten endestasjoner, har problemer med å ta igjen forsinkelser, fordi togene alltid vil danne kø langs traseen. Løsningen med å forlenge til Hammersmith vil i stor grad minske problemet, ved at togene kjører ut av ringen på vei til Hammersmith, og får muligheten til å bli stående på endestasjonen til normal avangsfrekvens kan gjenopptas.

Drift[rediger | rediger kilde]

Tog som kjører fra Hammersmith og langs nordsiden av ringen, snur ved Edgware Road etter å ha kjørt i sirkel, og returnerer deretter til Hammersmith via sirkelen.

I nord, øst og vest følger den stort sett grensen for takstsone 1, men i sør går den et godt stykke innenfor grensen. Strekningen mellom Paddington og Hammersmith ligger i takstsone 2. Circle-linjen er nettverkets åttende mest trafikkerte linje.

Det er bare to korte seksjoner som er unike for Circle, mellom Aldgate og Tower Hill, og mellom Gloucester Road og High Street Kensington.

En populær aktivitet blant mange londonboere er å ta en pub-til-pubrunde med Circle Line; man stopper da ved hver enkelt av de 27 stasjonene og drikker et glass (halfpint) øl i en pub i nærheten.

Fram til 2004 har det vært tre tilfeller av «kapring» av tog på Circle-linjen. Det dreier seg om vennligsinnede kapringer, utført av grasrotsorganisasjoner som Space Hijackers. Det blir delt ut gratis alkohol og snacks, og band spiller musikk under et «Circle Line Party».

Togene er av typene "C69 stock" og "C77 stock". De to typene ble satt i trafikk på forskjellig tid, men er stort sett identiske. Togene består av 6 vogner, hver med en lengde på mellom 15 og 16 meter. Togene har hele fire brede dører på hver side, noe som gir rask av- og påstigning. Hvert tog har en totalkapasitet på 739, hvorav 192 sitteplasser. Alle setene er benker langs veggene i togets lengderetning. C69 og C77 brukes også på noen av togene på Hammersmith & City-linjen og District-linjen. C69 er de eldste togene som er i vanlig trafikk på undergrunnsnettverket og de skal erstattes med nye "S-stock" tog.

Terrorangrepet 7. juli 2005[rediger | rediger kilde]

Den 7. juli 2005 ble to tog på Circle-linjen utsatt for et terrorangrep. To selvmordsbomber ble utløst praktisk talt samtidig kl. 08.50 lokal tid, den ene mellom Liverpool Street og Aldgate og den andre ved Edgware Road. Minst 14 personer omkom.

Etter angrepet ble hele linjen stengt. De andre linjene på undergrunnsbanen åpnet neste dag, men Circle kunne ikke gjenåpnes før 4. august.

Kart[rediger | rediger kilde]

Paddington stasjon Edgware Road undergrunnsstasjon Baker Street undergrunnsstasjon Great Portland Street undergrunnsstasjon Euston Square undergrunnsstasjon King's Cross St. Pancras undergrunnsstasjon Farringdon stasjon Barbican stasjon Moorgate stasjon Liverpool Street stasjon Aldgate undergrunnsstasjon Tower Hill undergrunnsstasjon Bank og Monument undergrunnsstasjoner Canon Street stasjon Mansion House undergrunnsstasjon Blackfriars stasjon Temple undergrunnsstasjon Embankment undergrunnsstasjon Westminster undergrunnsstasjon St. James's Park undergrunnsstasjon Victoria stasjon, London Sloane Square undergrunnsstasjon South Kensington undergrunnsstasjon Gloucester Road undergrunnsstasjon High Street Kensington undergrunnsstasjon Notting Hill Gate undergrunnsstasjon Bayswater undergrunnsstasjon
Klikkbart kart over Circle-linjen.

Stasjoner[rediger | rediger kilde]

Oversikten følger linjen med klokken fra Hammersmith.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]