Jubilee-linjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jubilee-linjen er en linje i Londons undergrunnsbane. Den ble åpnet 1. mai 1979 på en av Bakerloo-linjens to grener, i den hensikt å avlaste denne linjen. En fire kilometer lang seksjon ble lagt til dette, slik at den går fram til Charing Cross jernbanestasjon. Den gamle undergrunnsstasjonen Charing Cross ble da omdøpt til Embankment. Linjen er markert med grå farge, ofte referert til som sølv, på undergrunnskartet.

Linjen skulle egentlig hete Fleet-linjen, etter elven Fleet, men på grunn av dronning Elisabeth IIs sølvjubileum i 1977, og fordi planene om å forlenge linjen til Fleet Street hadde blitt skrinlagt, valgte man å kalle den Jubilee-linjen. Gråfargen på kartet ble valgt for å minne om sølvjubileet. Linjen ble offisielt åpnet av prinsen av Wales den 30. april 1979, og frakt av passasjerer begynte fra 1. mai 1979.[1][2]

En utvidelse til Lewisham på den andre siden av Themsen var planlagt fra begynnelsen av, men ble ikke startet på grunn av pengemangel. Ingenting skjedde før i 1990-årene, da man satte i gang arbeider. På det tidspunkt hadde det vært store forandringer i landskapet, spesielt i Docklands, og utvidelsen fikk en annen form enn den som opprinnelig var planlagt. Strekningen fra Green Park til Charing Cross ble nedlagt, og linjen ble lagt om via Westminster og Waterloo.

Togtype[rediger | rediger kilde]

Jubilee-linjen betjenes av «1996-stock» tog. Disse ble opprinnelig levert som seksvognstog, men i årsskiftet 2005-2006 ble det lagt til en syvende vogn som ny tredjevogn (eller femtevogn om toget går i motsatt retning). Hver av vognene er 17,77 meter lange. Togene har en totalkapasitet på 817 passasjerer, hvorav 234 sitteplasser.

Kart[rediger | rediger kilde]

Stanmore undergrunnsstasjonCanons Park undergrunnsstasjonQueensbury undergrunnsstasjonKingsbury undergrunnsstasjonWembley Park undergrunnsstasjonNeasden undergrunnsstasjonDollis Hill undergrunnsstasjonWillesden Green undergrunnsstasjonKilburn undergrunnsstasjonWest Hampstead undergrunnsstasjonFinchley Road undergrunnsstasjonSwiss Cottage undergrunnsstasjonSt. John's Wood undergrunnsstasjonBaker Street undergrunnsstasjonBond Street undergrunnsstasjonGreen Park undergrunnsstasjonWestminster undergrunnsstasjonWaterloo stasjonSouthwark undergrunnsstasjonLondon Bridge stasjonBermondsey undergrunnsstasjonCanada Water undergrunnsstasjonCanary Wharf undergrunnsstasjonNorth Greenwich undergrunnsstasjonCanning Town stasjonWest Ham stasjonStratford stasjon
Klikkbart kart over Jubilee-linjen.

Stasjoner[rediger | rediger kilde]

Fra vest mot øst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jubilee Line, Dates», Clive's Underground Line Guides.
  2. ^ Rose, Douglas (1999): The London Underground, A Diagrammatic History. London: Douglas Rose/Capital Transport. ISBN 1-85414-219-4.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]