Jubilee-linjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
London Underground Symbol.jpg
Sportrafikk under
Transport for London
 
Undergrunnsbane
  Bakerloo-linjen Bakerloo-linjen
  Central-linjen Central-linjen
  Circle-linjen Circle-linjen
  District-linjen District-linjen
  Hammersmith & City-linjen Hammersmith & City-linjen
  Jubilee-linjen Jubilee-linjen
  Metropolitan-linjen Metropolitan-linjen
  Northern-linjen Northern-linjen
  Piccadilly-linjen Piccadilly-linjen
  Victoria-linjen Victoria-linjen
  Waterloo & City-linjen Waterloo & City-linjen
 
 
Lettbane
  Docklands Light Railway Docklands Light Railway
 
Trikk
  Tramlink Tramlink
 
Jernbane
  London Overground London Overground

Jubilee-linjen er en linje i Londons undergrunnsbane. Den ble åpnet 1. mai 1979 på en av Bakerloo-linjens to grener, i den hensikt å avlaste denne linjen. En fire kilometer lang seksjon ble lagt til dette, slik at den går fram til Charing Cross jernbanestasjon. Den gamle undergrunnsstasjonen Charing Cross ble da omdøpt til Embankment. Linjen er markert med grå farge, ofte referert til som sølv, på undergrunnskartet.

Linjen skulle egentlig hete Fleet-linjen, etter elven Fleet, men på grunn av dronning Elisabeth IIs sølvjubileum i 1977, og fordi planene om å forlenge linjen til Fleet Street hadde blitt skrinlagt, valgte man å kalle den Jubilee-linjen. Gråfargen på kartet ble valgt for å minne om sølvjubileet.

En utvidelse til Lewisham på den andre siden av Themsen var planlagt fra begynnelsen av, men ble ikke startet på grunn av pengemangel. Ingenting skjedde før i 1990-årene, da man satte i gang arbeider. På det tidspunkt hadde det vært store forandringer i landskapet, spesielt i Docklands, og utvidelsen fikk en annen form enn den som opprinnelig var planlagt. Strekningen fra Green Park til Charing Cross ble nedlagt, og linjen ble lagt om via Westminster og Waterloo.

Togtype[rediger | rediger kilde]

Jubilee-linjen betjenes av «1996-stock» tog. Disse ble opprinnelig levert som seksvognstog, men i årsskiftet 2005-2006 ble det lagt til en syvende vogn som ny tredjevogn (eller femtevogn om toget går i motsatt retning). Hver av vognene er 17,77 meter lange. Togene har en totalkapasitet på 817 passasjerer, hvorav 234 sitteplasser.

Kart[rediger | rediger kilde]

Stanmore undergrunnsstasjon Canons Park undergrunnsstasjon Queensbury undergrunnsstasjon Kingsbury undergrunnsstasjon Wembley Park undergrunnsstasjon Neasden undergrunnsstasjon Dollis Hill undergrunnsstasjon Willesden Green undergrunnsstasjon Kilburn undergrunnsstasjon West Hampstead undergrunnsstasjon Finchley Road undergrunnsstasjon Swiss Cottage undergrunnsstasjon St. John's Wood undergrunnsstasjon Baker Street undergrunnsstasjon Bond Street undergrunnsstasjon Green Park undergrunnsstasjon Westminster undergrunnsstasjon Waterloo stasjon Southwark undergrunnsstasjon London Bridge stasjon Bermondsey undergrunnsstasjon Canada Water undergrunnsstasjon Canary Wharf undergrunnsstasjon North Greenwich undergrunnsstasjon Canning Town stasjon West Ham stasjon Stratford stasjon
Klikkbart kart over Jubilee-linjen.

Stasjoner[rediger | rediger kilde]

Fra vest mot øst.

Se også[rediger | rediger kilde]