Hopp til innhold

Moorgate stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
navnetavle moorgate
En av inngangene til stasjonen
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
ByLondon
StedMoorgate
Operatør(er)London Underground
Tjenester
Plattform(er)10
Passasjerer årligJernbane:
6,737 millioner
Undergrunn:
21,040 millioner (2010)
Kollektivsone1
HistorieÅpnet 1865
Kart
Moorgate stasjon
51°31′07″N 0°05′19″V

Moorgate stasjon er en jernbane- og undergrunnsstasjon i City of London. Den ligger på gaten Moorgate, nord for bymuren.

Undergrunn[rediger | rediger kilde]

Undergrunnsstasjonen betjener linjene Circle, Hammersmith & City, Metropolitan og Northern. Den ligger i kollektivsone 1, og utgjør den eldste delen av stasjonskomplekset. Daværende Metropolitan Railway åpnet stasjonen i 1865 som en del av den østre forlengelsen av den originale undergrunnsstrekningen mellom Paddington og Farringdon.

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Moorgate er Great Northern-linjens endestasjon. Togene kommer inn gjennom dype tunneler via en rute som tidligere ble brukt av undergrunnsbanen. Frem til våren 2009 ble Moorgate også betjent av tog fra St. Pancras, men denne ruten ble avsluttet permanent i forbindelse med ombyggingen av Farringdon stasjon.

Moorgateulykken[rediger | rediger kilde]

28. februar 1975 krasjet et undergrunnstog på Northern-linjen inn i tunnelenden etter plattformen på Great Northern-sporet. 43 mennesker omkom, noe som er det største tap av menneskeliv på undergrunnsbanen i fredstid.

Undersøkelsene viste at føreren, som omkom i ulykken, fortsatt holdt «dødmannsknappen», som ville slått på bremsene dersom den hadde blitt sluppet. Det viste seg også at han hadde økt farten før kollisjonen, og det var ikke tegn til at han hadde reagert på det som skjedde. Politiets granskning av føreren viste at det ikke var tegn til at han hadde selvmordstanker, noe som ble styrket av at han hadde 300 pund i lommen som han skulle bruke til å kjøpe en bil til datteren for etter skiftet. Årsaken har aldri blitt funnet.

Ulykkens omfang ble forsterket av at den skjedde et sted hvor det var høyt under taket, slik at de bakre vognene landet over den første og knuste den; i en vanlig undergrunnsstasjon ville ikke dette kunne skjedd. Plattformen var designet for vanlige jernbanetog, og det var derfor betraktelig høyere under taket.

Ulykken førte til to tiltak. Det ene var en omfattende ombygging av stedet hvor den skjedde, slik at en eventuell senere ulykke ikke skulle få samme omfang. Det andre var at det ble innført et automatisk bremsesystem som automatisk slår på bremsene dersom man har for høy fart inn mot slutten på et spor. Dette systemet er kjent som Moorgate Control.

Forrige stasjon   London Underground   Neste stasjon
Hammersmith/ringbane
Circle-linjen Circle-linjen
Ringbane
Hammersmith & City-linjen Hammersmith & City-linjen
Metropolitan-linjen Metropolitan-linjen
Northern-linjen Northern-linjen
National Rail
Northern City LineEndestasjon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]