Metropolitan-linjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
London Underground Symbol.jpg
Sportrafikk under
Transport for London
 
Undergrunnsbane
  Bakerloo-linjen Bakerloo-linjen
  Central-linjen Central-linjen
  Circle-linjen Circle-linjen
  District-linjen District-linjen
  Hammersmith & City-linjen Hammersmith & City-linjen
  Jubilee-linjen Jubilee-linjen
  Metropolitan-linjen Metropolitan-linjen
  Northern-linjen Northern-linjen
  Piccadilly-linjen Piccadilly-linjen
  Victoria-linjen Victoria-linjen
  Waterloo & City-linjen Waterloo & City-linjen
 
 
Lettbane
  Docklands Light Railway Docklands Light Railway
 
Trikk
  Tramlink Tramlink
 
Jernbane
  London Overground London Overground

Metropolitan-linjen er en av linjene i Londons undergrunnsbane. Den første delen av linjen ble åpnet 10. januar 1863, og er verdens eldste metrolinje.

Linjebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Linjen fungerer som et pendlertog til og fra forstedene. Ute i forstedene deler den seg i flere grener mot Amersham, Chesham, Watford og Uxbridge.

Endestasjonen for de fleste togene inne i London er Baker Street, hvor den betjener fire plattformer. Noen tog går også videre forbi endestasjonen, på skinnegangen til Circle-linjen til Aldgate.

En rekke ruter fungerer som hurtigtog til de store stasjonene, og stopper ikke ved de små.

Linjen går parallelt med Jubilee-linjen mellom Finchley Road og Wembley Park, men stopper ikke på noen av stasjonene langs denne strekningen.

Deler av den opprinnelige Metropolitan-linjen har blitt utskilt som egne linjer, Hammersmith & City-linjen og East London-linjen. Den har også blitt kraftig utvidet nordover, hvor den kjører i dagen. På strekningen fra det sentrale London til Amersham deler den store deler av traseen med jernbanenettverket.

Linjen har hatt stor betydning for utbyggingen av boligområdene den betjener i det nordvestre London. Begrepet «Metroland» oppstod rundt 1915, da jernbaneselskapet som bygde linjen (Metropolitan Railway) startet målrettede kampanjer for boligkjøp i regionen. Etter dette har områdene rundt linjen blitt uformelt kjent under dette begrepet.

Croxley stasjon, Hertfordshire

Togmateriell[rediger | rediger kilde]

Linjen betjenes i sin helhet av "S-stock", dette er den nyeste togtypen på undergrunnen. Varianten som brukes på Metropolitan-linjen er S8, med åtte i stedet for syv vogner. Toget er 133,7 meter langt, og har en totalkapasitet på 1003 passasjerer hvorav 306 sitteplasser. På Metropolitan-linjen er det en blanding av seter som står langs og på tvers av togets lengderetning. Leddene mellom vognene tillater passasjerer å gå mellom vognene.

S-stock togene erstattet A-stock togene som da var den eldste togtypen i bruk. De gamle togene var tilpasset lengre turer med baggasjehyller og flere sitteplasser som alle stod på tvers av lengderetningen. De nye S-stock togene har imidlertid mer kapasitet totalt sett, og hyppigere avganger kom med togtypebyttet.

Kart[rediger | rediger kilde]

Amersham stasjon Chesham undergrunnsstasjon Chalfont & Latimer stasjon Chorleywood stasjon Rickmansworth stasjon Watford undergrunnsstasjon Croxley undergrunnsstasjon Moor Park undergrunnsstasjon Northwood undergrunnsstasjon Northwood Hills undergrunnsstasjon Pinner undergrunnsstasjon North Harrow undergrunnsstasjon Uxbridge undergrunnsstasjon Hillingdon undergrunnsstasjon Ickenham undergrunnsstasjon Ruislip undergrunnsstasjon Ruislip Manor undergrunnsstasjon Eastcote undergrunnsstasjon Rayners Lane undergrunnsstasjon West Harrow undergrunnsstasjon Harrow-on-the-Hill undergrunnsstasjon Northwick Park undergrunnsstasjon Preston Road undergrunnsstasjon Wembley Park undergrunnsstasjon Finchley Road undergrunnsstasjon Swiss Cottage undergrunnsstasjon Baker Street undergrunnsstasjon Great Portland Street undergrunnsstasjon Euston Square undergrunnsstasjon King's Cross St. Pancras undergrunnsstasjon Farringdon stasjon Barbican stasjon Moorgate stasjon Liverpool Street stasjon Aldgate undergrunnsstasjon
Klikkbart kart over Metropolitan-linjen.

Stasjoner[rediger | rediger kilde]

Fra nord til sør

Amersham-grenen

Uxbridge-grenen

Fellesstrekning

Se også[rediger | rediger kilde]