Sjur Sexe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjur Sexe
Født14. aug. 1808[1][2]Rediger på Wikidata
Død17. feb. 1888Rediger på Wikidata (79 år)
Beskjeftigelse
Embete
  • Ordfører i Kongsberg (1851–1851) Rediger på Wikidata
Utdannet vedBergen Katedralskole
NasjonalitetNorge
Medlem avDet Norske Videnskaps-Akademi

Sjur Aamundssøn Sexe (født 14. august 1808, død 17. februar 1888) var en norsk matematiker og geograf. Fra 1860 til 1876 var han professor ved universitetet i Kristiania. Han var medlem av Videnskabsselskabet i Kristiania.

Liv[rediger | rediger kilde]

Sexe kom fra en av Seksegårdene ved Sørfjorden i Hardanger, og lærte seg som gutt matematikk på egen hånd. I 20-årsalderen ble han kjent med læreren Lyder Sagen i Bergen, som fattet interesse for ham og skaffet ham hjelp til å studere.

Sexe studerte bergvitenskap og tok i 1840 eksamen som cand.miner. Han arbeidet først som bergmester i Trondheim, før han i 1846 ansatt som bergmester ved Kongsberg Sølvverk. Her hadde direktøren, Bøbert, iverksatt en plan som etter Sexes mening var uheldig. Etter en avispolemikk mellom de to ble Sexe avsatt som bergmester av regjeringen, men opposisjonen på Stortinget bevilget ham ventepenger og fikk et par år senere opprettet en professorstilling i fysisk geografi til ham. Fra denne stillingen tok han avskjed i 1876. Han satt som ordfører i Kongsberg fra 1. januar til 14. mars 1851.

Sexes gateTøyen i Oslo og Sexes gate i Kongsberg er oppkalt etter ham.

Arbeid[rediger | rediger kilde]

Sexe var som geograf en banebrytende forsker innen fagområdet glasiologi. Han skrev avhandlinger om isbreer, istidsfenomener, landhevning, strandlinjer og jettegryter. Han forfattet også noen mindre oppsatser om matematikk. I 1879 utga han en liten samling av Gamle Salmer i forynget Form. Han skrev også en del artikler i morgenbladet på landsmål, og var med det en av de første som brukte landsmål.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, oppført som Sjur Aamundssøn Sexe, Store norske leksikon-ID Sjur_Aamundssøn_Sexe[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Norsk biografisk leksikon, oppført som Sjur Aamundsen Sexe, Norsk biografisk leksikon ID Sjur_Sexe, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Peder Christian Holst 
Kongsbergs ordfører
Etterfølger:
 Jens Landmark