Norgeskatalogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Norgeskatalogen (NK) er en katalog over norske frimerker. Nummereringssystematikken (NK-serien) er den faktiske standarden som benyttes for norske frimerker. Til NK-nummeret kan så føyes bokstaver, tall og koder i et sinnrikt system for angivelse av ulike varianter og feiltrykk.

Katalogen inneholder ei oversikt over samtlige norske frimerker fra «4 skilling våpen» fra 1855 og fram til utgivelsestidspunktet, inklusiv de aller fleste kjente varianter. Likeså er det oversikt over frimerkehefter, tjenestemerker, portomerker og en del andre objekter av interesse for filatelister. Det er prisanslag på alle kjente varianter i ulike kvaliteter.

I tillegg til selve katalogdelen inneholder Norgeskatalogen ulike oversikter over vannmerker, poststempler m.v. Hver utgivelse har også gjerne et par spesialartikler om filatelistiske emner.

Norgeskatalogen er et registrert varemerke (TM) og er blitt utgitt årlig av Oslo Filatelistklubb siden 1948.

En tilleggsutgivelse er Norgeskatalogen Postal, som kom første gang i 2011. Den inneholder blant annet oversikter over poststempler og postale blanketter/etiketter, portosatser gjennom tidene og kjente, eldre brev med ulike frankeringer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]