Butch Cassidy and the Sundance Kid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Butch Cassidy and the Sundance Kid
Generell informasjon
SjangerWestern
Utgivelsesår1969
Prod.landUSA
Lengde110 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (1969) (Norge)
Bak kamera
RegiGeorge Roy Hill
ProdusentJohn Foreman
ManusforfatterWilliam Goldman
MusikkBurt Bacharach
SjeffotografConrad L. Hall
KlippJohn C. Howard
Richard C. Meyer
Foran kamera
MedvirkendePaul Newman
Robert Redford
Katharine Ross
Strother Martin
Annen informasjon
Budsjett$6 millioner (estimat)
Prod.selskap20th Century Fox
Premiere23. september 1969 (USA)
Eksterne lenker

Butch Cassidy and the Sundance Kid er en amerikansk western-dramafilm fra 1969 med Paul Newman, Robert Redford og Katharine Ross i hovedrollene. Regien er ved George Roy Hill. Filmen er løst basert på historien om de to amerikanske bankranerne Butch Cassidy og Sundance Kid som levde og virket rundt århundreskiftet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Bandittene Butch Cassidy (Newman) og Sundance Kid (Redford) overfaller tog med store pengetransporter og jages over store områder. Lærerinnen Etta (Ross), som er begges venninne, slår lag med dem og gir dem husly. Etterhvert blir de så beryktede at de ser seg nødt til å rømme til et land i Sør-Amerika for å fortsjette geskjeften der.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Butch Cassidy and the Sundance Kid regnes som en av de mest legendariske westernfilmer noensinne. Filmen fikk svært gode kritikker og ble en stor publikumssuksess. Den tjente inn over $96 millioner da den gikk på kinoer i USA alene [1], og ble i 1970 belønnet med fire Oscar-priser (blant dem beste sang) og ble nominert til ytterligere tre. Samme år vant den også en Golden Globe (Beste musikk) og en Emmy. I 1971 vant den hele 9 BAFTA-priser, blant annet for beste film.

Sangen «Raindrops Keep Fallin' on My Head» ble skrevet til filmen. Den er komponert av Burt Bacharach og med tekst av Hal Davis og ble fremført av B. J. Thomas.

Filmen fikk i 1979 oppfølgeren Butch and Sundance: The Early Years. Den var også inspirasjonskilden til TV-serien Alias Smith and Jones (1971–1973).

I 2003 ble filmen funnet betydningsfull nok («culturally, historically, or aesthetically significant») av USAs Library of Congress til å bli bevart av deres National Film Registry.

Den hadde tittelen To uvanlige fredløse da den gikk på kino første gang, men i ettertid er originaltittel blitt benyttet.

Det amerikanske filminstituttet har kåret Butch Cassidy og Sundance Kid til filmhistoriens 20. beste helteskikkelser.[1]

Annet[rediger | rediger kilde]

Filmen var inspirasjonskilden bak opprettelsen av Sundance Film Festival i 1978 – som blant annet Robert Redford står bak.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 HEROES & VILLAINS». Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 1. juni 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]