Jakutsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jakutsk
Якутск

Flagg

Våpen

LandRusslands flagg Russland
FøderasjonssubjektRepublikken Sakha
Grunnlagt1632
TidssoneVLAT
Postnummer677000–677999
Retningsnummer4112
Areal121,93 km²
Befolkning269 486 (2010)
Bef.tetthet2 210,17 innb./km²
Høyde o.h.95 meter
Nettsidewww.yakutsk-city.ru
Politikk
BorgermesterJurij Zabolev
Posisjonskart
Jakutsk ligger i Russland
Jakutsk
Jakutsk
Jakutsk (Russland)
Kart
Jakutsk
62°01′38″N 129°43′55″Ø

Jakutsk (russisk: Яку́тск, jakutisk: Дьокуускай – Djokuuskaj) er hovedstaden i Republikken Sakha (Jakutia) i Russland. Den ligger rundt 5000 km øst for Moskva og 450 kilometer sør for polarsirkelen. Innbyggertall: 210 642 (folketelling 2002), 186 626 (folketelling 1989).

Historie[rediger | rediger kilde]

Jakutsk ble grunnlagt i 1632 som et kosakkfort, men det vokste ikke til en by før etter oppdagelsen av store reserver av gull og andre mineraler1880- og 1890-tallet. Disse reservene ble ekstensivt utbygget gjennom industrialiseringen under Stalin. Den raske veksten av tvangsarbeidsleirer i Sibir bidro også til Jakutsks utvikling.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Byen har avdelinger av mange gruveselskaper, herunder ALROSA, hvis diamantgruver i Jakutia står for 20 % av verdensproduksjonen av rådiamanter.

Transport[rediger | rediger kilde]

Jakutsk er endepunktet for Lenaveien. Men byens forbindelse til veien er tilgjengelig kun via ferge om sommeren, eller om vinteren over den frosne elva Lena, ettersom Jakutsk ligger på vestbredden, og det finnes ingen broer over Lena i Republikken Sakha. Store deler av året er det umulig å krysse elva, når den enten er full av drivende is, eller isdekket ikke er sterkt nok til å holde kjøretøyer, eller når vannstanden er høy og elva turbulent under vårflommen. Så i praksis slutter Lenaveien på østbredden av Lena, i Nizjnij Bestjakh (russisk: Нижний Бестях), en bymessig bosetning på rundt 4000 mennesker.

Jakutsk er også knyttet til Magadan ved Okhotskhavet via Kolymaveien.

En stor vei- og jernbanebru over Lena er planlagt bygget innen 2013[1], da Amur-Jakutsk-jernbanen endelig vil knytte byen til Bajkal-Amur-jernbanen. Brua vil bli over 3 kilometer lang, og blir bygget rundt 40 km oppstrøms ved Tabaga, hvor elva smalner inn og ikke danner et stort oversvømt område om våren.

Om vinteren fungerer den frosne Lena som vei for lastebiler som bruker den til å levere forsyninger til fjerntliggende utposter.

Jakutsk er også en stor elvehavn ved Lena.

Jakutsk lufthavn ligger 7 km nord for bysenteret, og den mindre Magan lufthavn 13 km mot nordvest.

Utdanning og forskning[rediger | rediger kilde]

Jakutsk statlige universitet ligger i byen. Det er også en avdeling av Det russiske vitenskapsakademi, som blant annet omfatter Instituttet for kosmofysisk forskning, som driver en av verdens største detektorer for kosmisk stråling, og Institutt for permafrostforskning, opprettet med henblikk på å løse de alvorlige og kostbare problemene som er forbundet med konstruksjon av bygninger på frossen grunn.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Jakutsk har flere teatre og museer, blant annet Sakhateateret og Mammutmuseet.

Klima[rediger | rediger kilde]

Jakutsk er en av de kaldeste byene i verden, med gjennomsnittstemperatur i januar på -40,9° C. De laveste temperaturene som noensinne er målt utenfor Antarktis forekommer i nedslagsfeltet til elva Jana i nordøst. Imidlertid kan temperaturene i juli ofte gå over 30°C, noe som gjør at området også er blant de steder i verden med størst temperaturforskjell mellom årstidene.

Jakutsk er den største byen som er bygget på permafrost. De fleste husene er bygget på betongpæler.

Turisme og severdigheter[rediger | rediger kilde]

Når Lena er seilbar om sommeren tilbys det diverse båtturer fra Jakutsk, så som oppstrøms til Lena-pillarene, og turer nedover elva som går gjennom et spektakulære landskaper i sitt nedre løp, og også til Lenadeltaet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "In 2009 construction of the Bridge through Lena River will begin" Arkivert 6. oktober 2011 hos Wayback Machine., Republic of Sakha Information Portal, 29. mars 2007, gjengivelse av en artikkel av Aleksej Dmitrijev i avisa «Yakutia». Lenke besøkt 5. april 2008. (engelsk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Galleri[rediger | rediger kilde]