Hopp til innhold

Central Intelligence (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Central Intelligence (film)
orig. Central Intelligence
Generell informasjon
GenreFilmkomedie,[1] politikameratfilm, actionfilm
Utgivelsesår2016
NasjonalitetUSA
Lengde107 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRawson Marshall Thurber[1] Rediger dette på Wikidata
ManusIke Barinholtz, Rawson Marshall Thurber[2] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Scott Stuber, Paul Young
MusikkLudwig Göransson, Theodore Shapiro Rediger dette på Wikidata
FotoBarry Peterson Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeDwayne Johnson,[3] Kevin Hart,[2] Aaron Paul,[2] Amy Ryan,[2] Megan Park,[2] Danielle Nicolet,[2] Slaine,[2] Thomas Kretschmann,[2] Melissa McCarthy,[2] Jason Bateman,[2] Ryan Hansen, Kumail Nanjiani, Timothy John Smith Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapUniversal Pictures, New Line Cinema, Dune Entertainment, Perfect World Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Universal Pictures
UIP-Dunafilm[4]
Warner Bros. Pictures
Warner Bros.
Budsjett50 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning217 000 000 USD (globalt)[5] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)16. juni 2016 (Tyskland, Ungarn)[6][7][4]
17. juni 2016 (USA)
10. juni 2016 (Los Angeles)
2016
Eksterne lenker

Central Intelligence er en amerikansk action-komedie fra 2016 regissert av Rawson Marshall Thurber og skrevet av Ike Barinholtz og David Stassen. Filmens hovedpersoner spilles av Kevin Hart og Dwayne Johnson i rollene som to gamle high school-venner som jobber sammen for å redde USA, etter at en av dem blir hyret inn av CIA for å redde verden fra en terrorist som forsøker å selge satellittkoder.

Filmen hadde premiere i Los Angeles den 10. juni 2016. Central Intelligence har mottatt blandede anmeldelser, men tjente inn over 217 millioner amerikanske dollar i billettsalg, sammenlignet med et budsjett på 50 millioner.[8]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1996 hedres en atlet Calvin «The Golden Jet» Joyner ved den videregående skolen han er student ved. Men i løpet av Calvins tale, kaster en gruppe ondskapsfulle mobbere ledet av Trevor Olson en splitter naken og ekstremt overvektig nerd Robbie Weirdicht inn i gymsalen hvor Calvin blir hedret av resten av skolen. Alle sammen begynner å le bortsett fra Joyner og kjæresten hans, Maggie Johnson, som er de eneste som er sympatiske mot Weirdicht. Calvin dekker raskt Weirdicht med hans egen jakke i medfølelse. Weirdicht takker Calvin, og flykter i forlegenhet.

I 2016 er Joyner gift med Maggie, og arbeider som regnskapsfører. Men han blir mer og mer misfornøyd med hans egen karriere. Maggie foreslår at de oppsøker en terapeut, i forsøk på å berge deres ekteskap. Joyner mottar kort tid senere en forespørsel på Facebook fra en person som kaller seg for Bob Stone, som inviterer Joyner til å møtes på en pub. Stone avslører seg selv som Weirdicht. Joyner er sjokkert over å se at Weirdicht har forvandlet seg til en veldig muskuløs og sprek mann med stor kunnskap i hånd-til-hånd-nærkamp. Stone ber Joyner om å gjennomføre en rekke transaksjoner over Internett, og Joyner oppdager en auksjon på flere millioner dollar med budgivere fra mange forskjellige land. De siste budene i auksjonen skal komme inn dagen etter. Men Stone unngår Joyners spørsmål, og overnatter på sofaen hans.

Neste morgen ankommer en gruppe CIA-agenter, ledet av Pamela Harris, til Joyners hjem på jakt etter Stone - som allerede har stukket av. Harris forteller Joyner at Stone er en ekstremt farlig og korrupt agent fra CIA som tidligere skal ha myrdet hans egen kollega, Phil Stanton. Harris forteller Calvin at Bob har til hensikt å selge hemmelig informasjon til høystbydende. Kort tid senere blir Stone bortført av Joyner, og forklarer at han forsøker å forhindre en kriminell under kallenavnet Black Badger fra å selge informasjonen. Men han behøver Joyners ferdigheter, for å finne ut hvor møtet egentlig skal finne sted.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt1489889/; besøksdato: 13. april 2016.
  2. ^ a b c d e f g h i j (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  3. ^ «Central Intelligence (2016) - IMDb». Besøkt 13. april 2016. 
  4. ^ a b nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ (på en) Box Office Mojo, Wikidata Q223142, https://boxofficemojo.com 
  6. ^ Kinopolis, verkets språk tysk, www.mathaeser.de, besøkt 21. juli 2016[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 17. august 2016[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ «‘Central Intelligence’ Review Roundup: Critics Think Dwayne Johnson & Kevin Hart Have Chemistry, But Script Lacks». Besøkt 13. august 2017. 
  9. ^ «Phil Reeves». Besøkt 13. august 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]