Hopp til innhold

Center (gridiron fotball)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Posisjonering av centeren i en angrepsformasjon

Center (C) er en posisjon i gridiron fotball. Centeren er den innerste linemanen på et angreps offensive line. Centeren er også spilleren som kaster (eller "snapper") ballen mellom egne bein til quarerbacken for å starte hvert play fra scrimmage.

I nyere tid har centeren blitt mer viktig etterhvert som 3-4 forsvaret har blitt mer populært. Ozzie Newsome, Baltimore Ravens' general manager «you need to have somebody who can neutralize that nose tackle. If you don't, everything can get screwed up. Your running game won't be effective and you'll also have somebody in your quarterback's face on every play.»[1]

Roller[rediger | rediger kilde]

Centerens hovedrolle er å få ballen til quarterbacken. Denne handlingen kalles for et snap. De fleste angrepssystemer gjør endringer basert på hvordan defensive linen og linebackerne stiller seg opp i forhold til offensive linen, og hvilke åpninger som kan finnes. Ettersom at centeren har den beste oversikten over forsvarets formasjon før snappet, er det vanligvis han som tar avgjørelser på scrimmagelinjen. Dette er vanligvis basert på posisjonen av defensive linemen eller linebackere som er i hans hull (0i-1i), og de fleste tilpasninger er basert på dette. I noen tilfeller kan centeren ta avgjørelser om tilpasninger for hele offensive linen. Et ekstremt tilfelle av dette var på Indianapolis Colts tidlige på 2000-tallet, da center Jeff Saturday hadde omtrent like mye innflytelse på plays og audibles som quarterback Peyton Manning.[2] Centeren er derfor vanligvis den mest intelligente spilleren på offensive linen, som er kritisk for centerens suksess.

Center Bum Day

Etter snapperet blokkerer centeren. Hans nøyaktige ansvar varierer avhengig av angrepet, men består vanligvis av følgende:

Løp[rediger | rediger kilde]

Blokkering for løp varierer basert på gjeldende play og forsvarsformasjonen når ballen snappes. Vanligvis består centers ansvar av følgende:

  • Blokkere middle eller backside linebackere i enkelte formasjoner, før de går videre til andre nivå dersom der ikke er linebackere tilstede.
  • Hjelpe guardene med blokkering. Dette kan være en center og en guard som jobber sammen fordi de har fått samme blokkeringsmål (vanligvis en defensive tackle) for å få ekstra press. Hjelpen kan også bestå av et kjapt dytt for å vippe en forsvarsspiller av balansen, som hjelper guarden med sin blokkering og lar centeren gå videre til en ny forsvarsspiller.
  • Blokkering av defensive tackles for guards som trekker. I noen angrepssystemer inkluderer enkelte plays å "trekke" en offensive lineman som heller blokkerer for spilleren som legger ut på et løp. Om en guard må trekkes tar centeren vanligvis opp guardens rolle ved å blokkere defensive tacklen.

Blokkering under pasningsspill[rediger | rediger kilde]

  • For en center er blokkering under pasningsspill svært likt blokkering for løp. Centeren hjelper først guardene basert på defensive linemenenes posisjon. Om forsvaret blitzer må centeren kanskje blokkere en linebacker, safety eller corner.

Under playet[rediger | rediger kilde]

For de fleste plays snapper centeren ballen direkte til quarterbackens hender. I en shotgunformasjon snapper centeren ballen til quarterbacken mens han står flere yards bak ham. For Punts og field goals snapper centeren også flere yards bakover, til punteren eller en holder. Ettersom at et dårlig snap kan ødelegge plays for special teams og føre til turnovers har de fleste lag en center som er spesialtrent i å snappe ballen for punts og field goals. Denne spilleren kalles for en long snapper. Centeren har muligheten til å snappe ballen til hvilken som helst spiller står bak ham, og noen plays involverer snapping direkte til en running back, i et forsøk på å lure forsvaret som forventer at ballen snappes til quarterbacken.

Philadelphia Eagles' quarterback Carson Wentz "under center" Jason Kelce mot Washington Redskins i 2017

Om en spiller står direkte under center når han tar imot snappet sier man at han er "under center". Denne beskrivelsen brukes omtrent bare for quarterbacks, men har også blitt brukt om andre posisjoner.

Special teams[rediger | rediger kilde]

I alle formasjoner for special teams kalles centeren for long snapper. Alle lag i NFL har en dedikert long snapper.

Straffer[rediger | rediger kilde]

Selv om quarterbacken styrer hvor ballen skal ende opp er det centerens snap som starter et play; en defensive line kan ikke krysse scrimmagelinjen før centeren snapper ballen. En god center kan lure forsvaret til å begå en offside før snappet, eller snappe ballen mens forsvaret er midt i et forsøk på å bytte ut spillere, som også fører til en straffe.

I situasjoner hvor centeren spiller som long snapper i college og high school kan forsvaret ikke være i kontakt med ham før 1 sekund etter snappet. Dersom de gjør det får den en straffe for "røffing mot centeren".

I tillegg må et snap være én bevegelse. Dersom centeren stanser et snap etter å ha påbegynt det blir han straffet for en "ulovlig snapp".

I college football blir Dave Rimington-troféet årlig tildelt til landets beste center.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chadiha, Jeffri (15. oktober 2009). «Spikes in value, hikes in pay». ESPN.com (engelsk). Besøkt 8. oktober 2020. 
  2. ^ Layden, Tim (24. september 2012). «Calm Amid The Chaos». Sports Illustrated (engelsk). Besøkt 8. oktober 2020. 
Posisjoner i amerikansk og canadisk fotball
Angrep (spesialisering) Forsvar Special teams
Linemen Guard, Tackle, Center Linemen Nose tackle, Tackle, End, Edge rusher Kickere Placekicker, Punter, Kickoff specialist
Quarterback (Dual-threat, Game manager, System) Linebacker Snapping Long snapper, Holder
Running backs Halfback/Tailback (Triple-threat, Change of pace), Fullback, H-back, Wingback Backs Cornerback, Safety, Nickelback, Dimeback Returning Punt returner, Kick returner, Jammer
Receivere Wide receiver (Berettiget), Tight end, Slotback, End Takling Gunner, Upback
Formasjoner (Liste)NomenklaturStrategi