Slotback

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En slotback (SB) i flexboneformasjonen

Slotback, noen ganger referert til som en A-back eller i USA en slot receiver, er en posisjon i gridiron fotball. Det engelske ordet «slot» betyr «luke», og i denne sammenhengen viser ordet til luken mellom den siste offensive linemanen på siden av centeren, og wide receiveren på samme side. En spiller som stiller seg opp mellom disse to spillerne og bak scrimmagelinjen er en slotback. Posisjonen er standard i canadisk fotball og innendørs amerikansk fotball hvor den brukes som en ekstra mottaker. Den ser også bruk i alminnelig (utendørs) amerikansk fotball, hvor spillere i posisjonen må være mer allsidige og ligner på en wide receiver, men med noen likheter med running back eller tight end; en slotback stiller seg opp nærmere angrepslinjen og ofte lenger bak på banen enn en wide receiver.[1]

Slotbacks kan ofte være så langt som fem yards bak scrimmagelinjen når ballen blir snappet, og i kanadisk og innendørs fotball kan de begynne et play med å springe mot scrimmagelinjen før snappet. I de fleste typer amerikansk fotball ville dette medført straff for ulovlig bevegelse, men noen profesjonelle ligaer, som World Football League og XFL, har tillatt dette.

Slotbackens oppgaver[rediger | rediger kilde]

En slotback kan ha flere forskjellige oppgaver på banen. I hovedsak blir de brukt som en hybrid av running backs og receivere. De brukes derimot ofte også til å blokkere spillere på forsvarslaget som kommer seg forbi scrimmagelinjen for å hindre at quarterbacken blir sacked. De foretrekkes fremfor wide receievere eller tight ends for korte pasninger eller hand-off, fordi de stiller seg opp nærmere quarterbacken. Formasjoner i amerikansk fotball som bruker slotbacks må ofte velge bort en tight end, en fullback eller en running back, da laget kun kan ha 11 spillere i angrep og 7 på scrimmagelinjen. Dette er en av grunnene til at posisjonen er sjeldnere i den amerikanske varianten av idretten. Ettersom lag i NFL i de siste årene i større grad har «defaulted to three- and four-receiver sets» har slot receivere blitt standard i flere formasjoner i amerikansk fotball.[2] På lagenes depth chart blir slotbacks vanligvis sett på som tredje wide receiver. Disse spillerne kan forventes å være en possession receiver som klarer å hente opp pasninger selv når spilleren er dekket opp av en safety, da de vanligvis brukes når et lag trenger få yards for en første down.

Slotbacks brukes med stort hell i Flexbone-formasjoner, hvor de brukes som en ekstra mottaker. Spillere i disse posisjonene er vanligvis mindre og kjappere enn de øvrige spillerne.

Ingen spillere blir ansatt som slotbacks i NFL. Denne posisjonen fylles etter behov av wide receivere eller running backs med egenskaper som gjør dem særlig egnet som slotback. En god slotback må kunne blokkere, ta imot pasninger og unngå taklere. I 2019 hadde Navy Midshipmen en svært god sesong, der deres slotbacks sanket over 1 500 yards.[3]

I canadisk fotball er slotbacks i stor grad det samme som wide receivere, med unntak om at de stiller seg opp nærmere quarterbacken og kan bevege seg mer før et snap. Det er sjelden at de blokkerer eller løper med ballen, og blir nesten sendt ut for å ta imot pasninger.

Eksempler på slotbacks i NFL og CFL[rediger | rediger kilde]

NFL[rediger | rediger kilde]

Ettersom spillestilen i NFL har endret seg til å fokusere mer på pasningsspill, har antallet slotbacks eksplodert i ligaen. Noen gode eksempler er de tidligere spillerne Darren Sproles og Larry Fitzgerald samt Christian McCaffrey, som per 2021 fortsatt er aktiv.

Fitzgerald forlenget sin spillerkarriere ved å flytte seg fra en mottakerposisjon på utsiden til slot-posisjonen hvor han bruker sine erfaringer og evne til å endre retning kjapt, samt sin evne til å blokkere, og blir sett på som en av de beste slotbacks i ligaen.[4]

McCaffrey begynte å spille i NFL i 2017, og har siden ikke hatt en eneste sesong under 1 000 yards fra scrimmage (per 2020). I 2019 oppnådde han et samlet resultat på totalt tusen yards både på løp og fra pasninger, og store deler av dette resultatet oppnådde han i slotback-posisjonen.[5] McCaffrey er et uvanlig eksempel, da de fleste slotbacks ikke forventes å få mange sjanser med ballen i et angrep. Han var derimot Carolina Panthers' beste på løp i 2018 og 2019, og hadde også gode resultater som mottaker.

Darren Sproles var aldri særlig solid som running back, men viste seg å være en god slotback. Hans 2011-sesong gir et perfekt eksempel på hvordan en slotback skal spille. Han hadde 87 løp og tok imot 86 pasninger for 1 300 yards fra scrimmage, og klarte ni touchdowns.[6]

CFL[rediger | rediger kilde]

Slotbacks har spilt en veldig stor rolle i CFL hvor de fleste formasjoner inkluderer 3 slotbacks og 2 wide receivere. Fire av de beste spillerne i ligaens historie var slotbacks ifølge TSNs rangering. Disse spillerne var Allen Pitts, Milt Stegall, Ray Elgaard og Terry Vaughn, som vanligvis var de mest pålitelige mottakerne på lagene hver sesong.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Offensive football strategies (engelsk). Human Kinetics. 2000. ISBN 9780736001397. Besøkt 2. november 2020. 
  2. ^ Farrar, Doug (1. juni 2019). «The NFL's 11 best slot defenders». Touchdown Wire (engelsk). Besøkt 4. november 2020. 
  3. ^ Wagner, Bill (29. november 2019). «Navy slotback corps has been quite productive». The Capital Gazette (engelsk). Besøkt 2. november 2020. 
  4. ^ Odegard, Kyle (8. november 2019). «Larry Fitzgerald And The Increased Importance Of The Slot Receiver». AZCardinals.com (engelsk). Besøkt 4. november 2020. 
  5. ^ «Christian McCaffrey Stats». Pro-Football-Reference.com (engelsk). Besøkt 4. november 2020. 
  6. ^ «Darren Sproles Stats». Pro-Football-Reference.com (engelsk). Besøkt 4. november 2020. 
Posisjoner i amerikansk og canadisk fotball
Angrep (spesialisering) Forsvar Special teams
Linemen Guard, Tackle, Center Linemen Nose guard, Tackle, End, Edge rusher Kickere Placekicker, Punter, Kickoff specialist
Quarterback (Dual-threat, Game manager, System) Linebacker Snapping Long snapper, Holder
Running backs Halfback/Tailback (Triple-threat, Change of pace), Fullback, H-back, Wingback Backs Cornerback, Safety, Nickelback, Dimeback Returning Punt returner, Kick returner, Jammer
Receivere Wide receiver (Berettiget), Tight end, Slotback, End Takling Gunner, Upback
Formasjoner (Liste)NomenklaturStrategi