Kickoff specialist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En kickoff specialist er en posisjon på et lags special teams i gridiron fotball. De er ansvarlige for å sparke ballen under avspark (kickoff). Disse spillerne pleiere å ha en sterk sparkefot, kan generelt sett sørge for en touchback, og har evnen til å holde ballen innenfor spilleområdet, men mangler treffsikkerheten eller det tekniske som er nødvendig for å være en placekicker eller punter på fulltid. De fleste lagene bruker placekickeren som kickoff specialist.

Det er nå sjeldent å ha en spiller som er kun kickoff specialist. Noen kickoff specialists utvikler seg senere til å bli placekickere på fulltid, mens andre har relativt korte karrierer i idretten. Som et resultat av de moderne restriksjonene på spillerstaller (og en regelendring i 2016 som gav mottakerlaget ballen på egen 25-yard linje istedenfor 20 ved et touchback) har de fleste lag i NFL valgt bort kickoff specialisten, og bruker istedenfor placekickeren (eller i sjeldnere tilfeller punteren) på avspark.

Den siste kickoff specialisten i NFL var Jordan Gay, som holdt posisjonen for Buffalo Bills under special teams coach Danny Crossman fra 2014 til 2016. Før Gay ble hentet fra waivers var det Billy Cundiff og John Potter, som også var kickoff specialists for Buffalo, som tok seg av avspark; i 2017 hentet laget inn Austin Rehkow for å konkurrere for plassen, men valgte å ikke bruke en kickoff specialist det året. Andre spillere som har tilbragt noe tid som kickoff specialist i NFL siden 2006 inkluderer Stephen Hauschka, Rhys Lloyd, David Buehler, Todd Carter og Brandon McManus. Per slutten av 2014-sesongen i NFL tok punterne Thomas Morstead, Matt Bosher, Sam Martin, Pat McAfee og Michael Koenen seg av avspark. Der er minst ett eksempel på en reservequarterback som spiller som lagets kickoff specialist; i 1965 gjorde Bob Timberlake det for New York Giants.

I high school og de fleste andre profesjonelle ligaer, som Arena Football League og, frem til spillerstallene ble utvidet, Canadian Football League, er det kun én kicker som tar seg av alle former for spark. Kickoff specialists brukes også sjeldent i college football, til tross for at lag på dette nivået har mye større spillerstaller; dersom en underclassman har et sterkere bein enn en upperclassman kicker, men fremdeles ikke er klar til å ta over som placekicker eller punter, kan disse ende opp med å ta seg av avspark og være reservespiller for de andre typene spark.

Posisjoner i amerikansk og canadisk fotball
Angrep (spesialisering) Forsvar Special teams
Linemen Guard, Tackle, Center Linemen Nose tackle, Tackle, End, Edge rusher Kickere Placekicker, Punter, Kickoff specialist
Quarterback (Dual-threat, Game manager, System) Linebacker Snapping Long snapper, Holder
Running backs Halfback/Tailback (Triple-threat, Change of pace), Fullback, H-back, Wingback Backs Cornerback, Safety, Nickelback, Dimeback Returning Punt returner, Kick returner, Jammer
Receivere Wide receiver (Berettiget), Tight end, Slotback, End Takling Gunner, Upback
Formasjoner (Liste)NomenklaturStrategi