Hopp til innhold

Nickelback (amerikansk fotball)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En nickelback i amerikansk fotball er en cornerback eller safety som fungerer som en ekstra defensive back i nickelforsvaret. Et standard forsvar består av to cornerbacks og to safeties, som gjør nickelbacken til banens femte defensive back, som knytter navnet til navnet på den amerikanske mynten med en verdi på 5 cent.

Nickelbacken erstatter vanligvis en linebacker, så om et lag bruker et 4–3 defense, beholder de fire defensive linemen, men har kun to linebackere og fem defensive backs, som gir dem en 4–2–5 formasjon. Noen lag erstatter istedenfor en lineman, som gir dem tre linemen, tre linebackere og fem defensive backs, en 3–3–5 formasjon. Dersom et angrepslag alltid bruker tre eller flere wide receivere kan et forsvar velge et nickel forsvar som grunnlaget for de fleste plays. Vanligvis byttes ekstra defensive backs inn i forsvaret i situasjoner hvor det er høy sannsynlighet for at angrepet forsøker en fremoverpasning, som på en 3rd-and-long eller når ekstra receivere blir satt på banen av angrepet.

Nickelbacken er den tredje cornerbacken eller safetyen på lagets depth chart. Nickelbacken blir ikke sett på som en starterposisjon da forsvarets formasjon for kampstart kun har to cornerbacks og to safeties. Forsvarsformasjoner med tre eller flere cornerbacks (eller tre safeties) brukes ofte nok til at en nickelback får en grei mengde med spilletid (især i det moderne pasningsorienterte NFL), og blir også byttet inn for starterne. I noen systemer (eller dersom et lag har flere skader) kan mindre free safeties eller strong safeties fylle plassern.

I canadisk fotball, hvor fem defensive backs er standarden, er posisjonen kjent som defensive halfback.

Posisjoner i amerikansk og canadisk fotball
Angrep (spesialisering) Forsvar Special teams
Linemen Guard, Tackle, Center Linemen Nose tackle, Tackle, End, Edge rusher Kickere Placekicker, Punter, Kickoff specialist
Quarterback (Dual-threat, Game manager, System) Linebacker Snapping Long snapper, Holder
Running backs Halfback/Tailback (Triple-threat, Change of pace), Fullback, H-back, Wingback Backs Cornerback, Safety, Nickelback, Dimeback Returning Punt returner, Kick returner, Jammer
Receivere Wide receiver (Berettiget), Tight end, Slotback, End Takling Gunner, Upback
Formasjoner (Liste)NomenklaturStrategi