Cederbergfjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sneeuberg er det høyeste fjellet i Cederberg med en høyde på 2 026 moh. Maltese Cross («Malteserkorset») ses i forgrunnen.

Cederbergfjellene og Cederberg naturreservat ligger nær den lille byen Clanwilliam i provinsen Western Cape i Sør-Afrika, omtrent 300 km nord for Cape Town. Fjellkjeden er oppkalt etter den utrydningstruede Clanwilliam Cypress (Widdringtonia cedarbergensis), en art av nåletrær som er endemisk til området. Fjellene er kjent for sine spektakulære formasjoner og hulemalerier av San-folket. Cederberg verneområde (Cederberg Wilderness Area) administreres av CapeNature.

Cederberg er nå generelt akseptert som riktig skrivemåte for området, med en kombinasjon av det engelske ordet Cedarberg og afrikaans-varianten Sederberg.

Geografi og klima[rediger | rediger kilde]

Cederbergfjellene strekker seg ca. 50 km i nordøstretning og 20 km i øst-vestretning. De grenser i vest til Sandveld, i nord til Pakhuisfjellene, i øst til Springbok-området og i sør til Kouebokkeveldfjellene og Skurweberge. Hovedveien i dette området er N7, som går vest for fjellkjeden. De nærmeste byene er Citrusdal i sørvest og Clanwilliam i nord. Området er tynt befolket.

Det finnes flere kjente fjell i Cederberg, blant annet Sneeuberg (2 026 moh) og Tafelberg (1 969 moh). Tafelberg («Table Mountain» på afrikaans) bør ikke forveksles med Table Mountain i Cape Town. Kjente landemerker er Maltese Cross, Wolfberg Arch og Wolfberg Cracks.

Den dominerende bergarten som gir området et rødt særpreg er Table Mountain sandstein tilhørende Table Mountain-gruppen. Det er også denne sandsteinen som er bakgrunn for de skarpt definerte fjellformasjonene. Denne bergarten inneholder et lag av leirskifer og i de senere årene har en rekke viktige fossiler blitt oppdaget i disse finkornede lagene. Fossilene er av 450 millioner år gammel primitiv fisk fra ordovicium.[1]

Somrene er veldig varme og tørre, mens vintrene er våtere og kalde med en typisk årlig nedbørsmengde på mindre enn 700 mm i de lavtliggende områdene. De høyere toppene blir dekket av snø om vinteren. Sommerdagene er vanligvis klare og skyfrie. På grunn av skyfri himmel nesten hele året utgjør området et perfekt sted for himmeltitting (observasjon av himmelen) og det har et eget amatørobservatorium.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Bontebukken (Damaliscus pygargus dorcas) er blant pattedyrene som finnes i Cederbergfjellene

Den dominerende vegetasjonen i området er middelhavsk fynbos, spesielt i sør og vest der det er våtere klima, og semiørken og buskland i nord og øst. Det utrydningstruede nåletreet Clanwilliam Cypress (Widdringtonia cedarbergensis) som tilhører sypressfamilien og snøprotea (Protea cryophila) tilhørende proteafamilien er endemiske til området, og finnes kun i mer fjerntliggende områder høyt oppe i fjellene.

Cederbergs toppkonsumenter er leopard (Panthera pardus) og karakal (Caracal caracal). Andre pattedyr som lever her er kappklippegrevling (Procavia capensis) eller «Dassie», surikat (Suricata suricatta) og andre arter i Mungofamilien (Herpestidae), større antiloper (for eksempel bontebukk (Damaliscus pygargus dorcas) og spydbukk (Oryx gazella)), den sårbare fjellsebraen (Equus zebra zebra) og Chacmabavian (Chacma Baboon, Papio ursinus). Mange fugler, små pattedyr, reptiler og insekter trives også her.

Andre truede arter i Cederberg verneområde inkluderer blant annet fiskene Clanwilliam Yellowfish (Labeobarbus capensis, sårbar), Clanwilliam Redfin (Barbus calidus, sårbar) og Clanwilliam Sawfin (Barbus serra, utrydningstruet).

Menneskelig aktivitet[rediger | rediger kilde]

Eldre tid[rediger | rediger kilde]

Hulemaleri laget av San-folket ved Stadsaal Cave i Cederbergfjellene

Hulemalerier av San-folket kan ses i grotter og på fjell i hele området, og er bevis på de første menneskene som bosatte seg i dette området. Europeisk bosetning brakte med seg skogbruk og noe jordbruk, og førte til massiv ødeleggelse av de lokale sedertrærne. Tusenvis av trær ble felt til fordel for telefonmaster, møbler og hus. Den europeiske ankomsten førte også til San-folkets bortgang. I nord står fortsatt den gamle misjonsstasjonen til Brødremenigheten i Wupperthal, i hjertet av denne vesle bondebyen som også er hjem til en lokal industri som produserer velskoene, tradisjonelle myke skinnsko.

Cederberg var trolig den sørligste slagmarken i boerkrigen. En liten gruppe boersoldater trengte seg inn i dette området fra boerrepublikkene flere hundre km nordover, i håp om å vekke folkelig støtte blant de lokale bøndene av nederlandsk avstamming. De mislyktes i å gjøre dette; britene kan ha hatt lite sympati for britene, men de hadde en god forestilling om hvem som skulle vinne krigen. Det sies at boernes kommandosoldater ble konfrontert i Cederberg av en enslig engelskmann, som beordret dem til å overgi seg. De lo av ham fordi han var en og de var mange, og de prøvde å snakke fornuft med ham ved å peke på at alene han var håpløs i kampen mot boerne. Han nektet å gi seg og ble til slutt skutt og drept. Stedet hvor han falt kalles i dag Engelsmanskloof («Engelskmannens ravine»).

Jordbruk[rediger | rediger kilde]

Den eneste vingården i Cederberg

Dyrket mark er begrenset av høyden, det tørre klimaet og det steinete terrenget, men noen gårder eksisterer likevel. Rooiboste er områdets viktigste eksportvare, men frukt og tobakk blir også høstet på enkelte gårder. Cederberg-området har en vingård, den høyest beliggende i Sør-Afrika. Rundt Wupperthal-området drives det tradisjonelt subsistensjordbruk. Noen kommersielle furuplantasjer finnes fortsatt rundt Algeria skogstasjon. Planter i proteaslekten og andre fynbosplanter blir også dyrket av bøndene. En rekke gårder har i hovedsak blitt gjestegårder med cateringservice for det lokale og internasjonale turistmarkedet.

Det er ingen gruvedrift i Cederberg.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Som et verneområde er økoturisme hovedaktivitet, og dette inkluderer camping, fjellklatring og turgåing. Den største campingplassen (Algeria) drives av CapeNature, mens andre som Sanddrif, Driehoek, Jamaka og Krom River drives privat.

Cederberg er kjent for sine utfordrende fjellklatringsmuligheter rundt fjellene Krakadouw og Tafelberg. Table Mountain sandstein skaper ideelle forhold for spektakulære turer. Det finnes mange vandreturer både for kort opphold (en dag) og overnatting, blant annet de populære og spektakulære Wolfberg Arch, Wolfberg Sprekk og Maltese Cross.

Området er også godt egnet for amatørastronomer, med et eget observatorium som jevnlig arrangerer åpne kvelder for publikum.

Det finnes mange forskjellige ruter for firehjulstrekkere (4x4).

En stor trakt i det nordlige Cederberg eies av Brødremenigheten. Den pittoreske landsbyen Wupperthal utgjør en del av en tidligere rute for misjonering som gir besøkende et interessant overblikk over landlig liv. Landsbyen er også et sentrum for håndlagde skinnsko og støvler. En av buite stasies (direkte oversatt som «ytre stasjoner») er Heuningvlei, en liten pittoresk landsby som er i ferd med å lage en sti for ekskursjoner med eselvogner fra toppen av Pakhuis Pass til landsbyen. Prosjektet er for fattigdomsbekjempelse og finansieres av departementet for miljø og turisme. Det inkluderer opprettelse av overnattingshus for ryggsekkturister, urtehager og diverse andre turismetilbud. Det var forventet at prosjektet skulle fullføres innen desember 2007.

Speiding[rediger | rediger kilde]

Cederberg er også plassen for Senior Scout Adventure, et 10-dagers arrangement for speidere som holdes av South African Scout Association annet hvert år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Videre lesing[rediger | rediger kilde]

  • G.Van Rooyen og H.P. Steyn: South African Wild Flower Guide: Cederberg – Clanwilliam and Biedouw Valley No. 10, 1999, ISBN 1874999198.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]