Springbok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen er om byen. For artikkelen om antilopearten, se springbukk.
Springbok
Springbok
LandSør-Afrika Sør-Afrika
ProvinsNoord-Kaap
StatusBy (town)
Grunnlagt1862
Areal16,1 km²
Befolkning10 294 (2001)
Bef.tetthet639,38 innb./km²
Høyde over havet950±1 meter
Beliggenhet

Springbok i Northern Cape
29°40′00″S 17°53′00″Ø

Hver vår eksploderer den tilsynelatende livløse ødemarken i farger.
Goegap

Springbok er hovedstaden i Namaqualand og ligger i en trang dal mellom fjellene Klein Koperberge (små kobberfjell) i provinsen Noord-Kaap. Den tidlige bosetningen her skyldes funnet av kobber, og den utviklet seg gradvis til et betydelig kommersielt og administrativt senter for gruvedriften i regionen. Springbok er den siste betydelige byen før grensen til Namibia på den eneste hovedveien nordover fra Cape Town. Springbok har rundt 15 000 innbyggere.

Gatene leder vekk fra en liten sentral koppie (høyde) som nå viser frem Namaqualands merkverdige flora, som det nesten bladløse Aloe dichotoma viss grener ble brukt av san-folket til å holde deres piler. Området er berømt for forandringen som skjer hver vår når den nesten livløse ødemarken eksploderer i farger fra tusenvis av blomster som er skjult i den tørre støvfulle jorda som er brakt til liv av vinterregnet.

Byen het opprinnelig Springbokfontein, men -fontein ble fjernet i senere år. Byen ble grunnlagt på gården «Melkboschkuil» av Kowie Cloete der kobber ble funnet i 1850.

«Klipkoppie» ble brukt under andre boerkrig som fort av boerne under general Manie Maritz siden den gav utmerket oversikt over dalen. Rester av steinmurene inne i høyden kan fremdeles sees. Ved siden av Klipkoppie ligger «Klipkerk» (steinkirke) som ble bygget i 1921.

Selv om gruveaktivitetene har svunnet hen, forblir byen et viktig administrativ hovedstad i regionen, og på grunn av sin lokalisering, et yndet stoppested for turister på vei til Namibia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]