Castlevania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Castlevania
Utvikler(e)Konami
PlattformNintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System, Sega Mega Drive, PC Engine, PlayStation, Sega Saturn, Nintendo 64, PlayStation 2, Xbox, Game Boy, Game Boy Advance, Nintendo DS, Commodore 64, SHARP X68000, Amiga, MS-DOS, Microsoft Windows, PlayStation Portable, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo 3DS, Xbox One
SjangerPlattformspill
Nettstedwww.konami.com/games/castlevania/

Castlevania (på japansk 悪魔城ドラキュラ, uttalt Akumajō Dorakyura, oversatt Demonslottet Dracula) er en videospillserie som er utviklet av det japanske spillselskapet Konami. Serien ble startet i 1986, og teller nå over 20 titler. Castlevaniaserien har blitt en av Konamis mest kjente varemerker, og har betydd meget for selskapets suksess.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien handler vanligvis om å beseire den onde grev Dracula og hans blodtørstige monstre. Spillenes gjennomgangstone er at de er satt i et slags middelalderlignende miljø med monstre og sagnfigurer hentet fra forskjellig passende litteratur, folketro, mytologi og filmer. Dracula er inspirert av Bram Stokers bok med samme navn. Andre gjennomgangsfigurer er blant annet Mannen med ljåen, Frankensteins monster, Medusa, mumier og annet. Spillene har høy status i goth-miljøer på grunn av denne settingen og at spillene ofte har goth-inspirert musikk.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Det første spillet som bar navnet Akumajō Dorakyura, ble utgitt til plattformen MSX 2 i 1986. I Europa og Brasil ble spillet utgitt under navnet Vampire Killer, aldri lansert i USA. Spillet var et todimensjonalt plattformspill der spilleren styrte en navnløs figur som kjempet seg gjennom et slott med en pisk som våpen. Konami var såpass fornøyd med resultatet at det ble utviklet mer avanserte versjoner av konseptet. Den ene versjonen, som fikk navnet Haunted Castle, ble utviklet for arkadeautomater og ble bare en moderat suksess, senere gitt ut til PlayStation2. Den andre versjonen, utviklet for den absolutt mest populære spillekonsollen på den tiden, Nintendos NES, ble starten på selve eventyret.

Castlevania[rediger | rediger kilde]

NES-varianten minner grafisk mye om MSX 2-spillet, men er teknisk mer avansert. Den nye utgaven har skrollende skjermbilde, bakgrunnsmusikk og linjært brett. Da spillet skulle lanseres utenfor Japan måtte det få et mer engelskklingende navn. Konamis amerikanske kontor klekket derfor ut navnet Castlevania, sammensatt av engelske castle (borg, slott) og nederlandske vania (skog). Navnet er et ordspill på Transilvania, et område i Romania der grev Vlad Tepes (opphavet til myten om Dracula) hersket. Siden da har alle spill i serien hatt dette navnet i tittelen internasjonalt, enkelte ganger også i Japan.

Castlevania er et for sin tid ganske alminnelig todimensjonalt plattformspill. Det består av seks linjære brett med stigende vanskelighetsgrad, der man må beseire en «boss» i slutten av hvert brett. Siste boss er Dracula selv. Helten, som hadde fått navnet Simon Belmont, er bevæpnet med en pisk som hovedvåpen, men kan også benytte spesialvåpen han finner underveis, foruten andre bonuser som er gjemt i lysestaker som må piskes for å åpnes.

Spillet har forholdsvis høy vanskelighetsgrad, og mangel på passord eller mulighet til å lagre, gjør at spillet er svært tidskrevede å runde. Spillet solgte imidlertid bra, og flere oppfølgere kom etter.

Oppfølgere på NES[rediger | rediger kilde]

Castevania fikk to oppfølgere til Nes-konsollen; Castlevania II, med undertittelen Simon's Quest i 1987, og Castlevania III – Dracula's Curse i 1989.

I det førstnevnte av disse finner handlingen sted syv år etter originalen, og det er fortsatt Simon Belmont som er helten. I Cv3, derimot, heter helten Trevor Belmont og forklares som en av Simons forfedre. Handlingen foregår således flere hundre år tidligere. Begge disse oppfølgerne er nokså like originalen grafisk og kontrollmessig, men Cv2 skiller seg ut ved at det har en ikke-linjær verden man må bevege seg fritt rundt i for å løse oppgavene sine. Cv3 har linjære baner som originalen, men har alternative veier til mål, flere valgbare helter å spille med, og er dessuten mye større.

Begge oppfølgerne har passordsystemer, som gir spilleren mulighet til å kunne fortsette spillet der han slapp. Cv2 solgte stort over hele verden, noe Cv3 forsåvidt også gjorde, i hvert fall i Japan og USA. I enkelte land i Europa og andre steder kom spillet ut så sent at NES allerede var i ferd med å bli utkonkurrert av sin egen «storebror» SNES, derfor ble salget av Cv3 labert eller helt fraværende i enkelte områder av verden.

Seriene[rediger | rediger kilde]

Vampire Killer MSX2
Castlevania – (Akumajou Dorakyura) 悪魔城 NES
Castlevania Haunted Castle – (Akumajou Dorakyura) 悪魔所ドラキュラ Arcade MAME
Castlevania II Simon's Quest – (Dorakyura II Noroi no Fujiin) ドラキュラⅡ呪いの鮒委員NES
Castlevania III Dracula's Curse – (Akumajou Densetsu) 悪魔城伝説 NES
Super Castlevania IV – (suupa Akumajou Dorakyura) スーパ 悪魔城ドラキュラ SNES
(Akumajou Dorakyura X Chi no Rondo) 悪魔城ドラキュラX血のロンド – Castlevania Dracula X Rondo of Blood > kom bare i Japan på konsollen PCEngine-CD og senere remake på konsollen PSP
Castlevania Legacy of Darkness N64 (Akumajou Dorakyura X68000) 悪魔城伝説X68000 X68000
Castlevania Dracula X (USA) SNES
Castlevania Vampire Kiss (Europa) SNES
(Akumajou Dorakyura XX) 悪魔城ドラキュラXX (Japan) SNES
Castlevania Bloodlines (Europa) Sega Genesis
Castlevania The new generation(USA) Sega Genesis
Castlevania Vampire Killer(Japan) Sega Genesis
Castlevania Adventure – (Dorakyura Densetsu) ドラキュラ伝説 Game Boy Color
Castlevania II Belmont's Revenge – (Dorakyura Densetsu II) ドラキュラ伝説II Game Boy Color
Castlevania Symphony Of The Night – Akumajou Dorakyura Gekka no yasoukyoku - 悪魔所ドラキュラ月下の夜想曲 Sega Saturn PlayStation
Castlevania Chronicles(innheolder Akumajou Dorakyura X68000) PlayStation
Castlevania Legend – (Akumajo Dracula- Shikoku Taru Zensoukyoku) 悪魔情ドラキュラ四国たる前奏曲 game Boy Color
Castlevania Harmony of Dissonance – (Castlevania- Byakuya no Concerto)白夜の紺背流都 Game Boy Advance
Castlevania: Aria of Sorrow – (Castlevania- Akatsuki no Minuet)あかつきのミヌエト Game Boy Advance
Castlevania Circle of Moon – (Akumajou Dorakyura Circle of Moon)悪魔ドラキュラ Circle of Moon Game Boy Advance
Castlevania Dawn of Sorrow – (Akumajo Dracula- Sougetsu no Juujika) 悪魔所ドラキュラ草月の十字架 Nintendo DS
Castlevania Portrait of Ruin – (Akumajou Dorakyura gallery of labyrinth)Ubawareta Kokuin (悪魔城ドラキュラ 奪われた刻印Nintendo DS
Castlevania Order of Ecclesia – (Akumaou Dorakyura Ubawareta Kokuin) (悪魔城ドラキュラ 奪われた刻印 nintendo DS
Castlevania Order of Shadow Mobil
Castlevania Judgement Nintendo Wii

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]