Bram Stoker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bram Stoker
Bram Stoker 1906.jpg
FødtAbraham Stoker
8. november 1847[1][2][3][4]
Clontarf[5]
Død20. april 1912[1][2][3][6] (64 år)
St George's Square[7]
Gravlagt Golders Green Crematorium
Ektefelle Florence Balcombe
Utdannet ved Trinity College (18641870)[5]
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Skribent, journalist, romanforfatter, teaterkritiker, manusforfatter, kontorist[5], teatersjef[5]
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Sjangergotisk litteratur
BevegelseViktoriansk
Nettstedhttp://www.bramstoker.org
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Signatur
Bram Stokers signatur

Abraham «Bram» Stoker (født 8. november 1847, død 20. april 1912) var en irsk forfatter. Han er kjent for å ha skrevet grøsseren Dracula.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble født 8. november 1847 i Clontarf i Irland, en kystlandsby ikke så langt fra Dublin. Før han ble åtte år gammel var han syk og kunne hverken reise seg opp eller gå på egen hånd. Denne sykdommen og hjelpeløsheten var en traumatisk opplevelse som man finner igjen i mange av hans bøker. Evigvarende søvn og oppstandelsen fra de døde er sentrale emner i Dracula, og var veldig viktig for ham siden han var sengeliggende mesteparten av livet sitt.

Ikke bare var hans sykdom, men enda mer hans bedring, et mysterium for legene. Etter sykdommen vokste han og ble en ganske normal ung mann, som tilogmed ble friidretts- og fotballstjerne ved University of Dublin. Han studerte historie, litteratur og fysikk ved Trinity College. Etter ferdig utdannelse ble han en vanlig byråkrat, en jobb som aldri tilfredsstilte ham. Derfor begynte han å jobbe som journalist og teateranmelder i avisen The Evening Mail. Hans interesse for teateret førte til hans livslange vennskap med skuespilleren Henry Irving.

Stoker giftet seg med Oscar Wildes tidligere kjæreste Florence Balcombe i 1878 og flyttet sammen med henne til London, der han ble sjef for Irvings Lyceum Theatre. Samarbeidet med Irving var veldig viktig for Stoker. Igjennom Irving ble Stoker involvert i sosieteten i London. Der han møtte blant andre James McNeill Whistler og Arthur Conan Doyle.

Han økte inntekten ved å skrive en god del sensasjonelle romaner, hans mest berømte var vampyrgrøsseren Dracula (utgitt i 1897). Deler av denne fortellingen er lagt til kystbyen Whitby, hvor Stoker bodde en stund.

I 1890 møtte Stoker den ungarske professoren Ármin Vámbéry, som fortalte ham legenden om den rumenske fyrsten Vlad Tepes, bedre kjent som Dracula. Denne personen ble senere til vampyren grev Dracula, som er tittelpersonen i Stokers bok Dracula. Like etter begynte Stoker å skrive boken, som han fullførte syv år senere. Han gjorde grundige dykk i bakgrunnsmaterialet og studerte lenge kulturene og religionene på Balkan og livet til den historiske personen Vlad Tepes.

Bram Stoker døde 20. april 1912 og er begravet ved Golders Green Crematorium i London.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

 • Dracula
 • Lair of the White Worm
 • A Life of Irving
 • The Snakes Pass

Filmer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
 2. ^ a b data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11925586d
 3. ^ a b BD Gest', 9. okt. 2017, Bram Stoker, 10395
 4. ^ Babelio, 9. okt. 2017, Stocker Bram, 305100
 5. ^ a b c d Dracula (2011 Penguin ed.), xiii
 6. ^ NooSFere, 9. okt. 2017, Bram STOKER, 178
 7. ^ Dracula (2011 Penguin ed.), xvi

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]