Faruk I av Egypt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Faruk I av Egypt
Kingfarouk1948.jpg
Født11. februar 1920[1][2][3]Rediger på Wikidata
Kairo, Abdeen PalaceRediger på Wikidata
Død18. mars 1965[1][2][3]Rediger på Wikidata (45 år)
RomaRediger på Wikidata
Gravlagt Al-Rifa'i-moskeenRediger på Wikidata
Ektefelle Farida av Egypt (19381949), Nariman SadiqRediger på Wikidata
Far Fuad I av EgyptRediger på Wikidata
Mor Nazli SabriRediger på Wikidata
Søsken Fathia Ghali, Faika av Egypt, Faiza Rauf, Fawzia av EgyptRediger på Wikidata
Barn
7 oppføringer
Fawzia Farouk, Fadia av Egypt, Fuad II av Egypt, Farial av Egypt, Princess Fadia of Egypt, Princess Fawzia of Egypt, Prince Ahmed Fuad of EgyptRediger på Wikidata
Utdannet ved Royal Military Academy WoolwichRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, myntsamlingRediger på Wikidata
Nasjonalitet EgyptRediger på Wikidata
Utmerkelser
26 oppføringer
Storkors med kjede av Isabella den katolskes orden, Den hvite ørns orden, Muhammad Ali-ordenen, Nilens orden, Serafimerordenen, Ummayad-ordenen, Sankt Kyrillos og Sankt Methodios' orden, Hasjimittenes orden, Salomo-ordenen, Chakri-ordenen, Annunziataordenen, Pahlaviordenen, Solordenen, Al-Hussein bin Ali-ordenen, Gjenfødelsesordenen, Ismailordenen, storkors av Æreslegionen, storbånd av Leopoldsordenen, 1. klasse av Den hvite løves orden, øverstkommandør av Legion of Merit, storkorsridder av Sankt Mauritius' og Sankt Lasarus' orden, storkorsridder av Italias kroneorden, storkors av Den nederlandske løves orden, storkorset av Tårn- og sverdordenen[4], kjede av Krysantemumsordenen, Grand Cross of the Sash of the Two Orders[4]Rediger på Wikidata
Signatur
Faruk I av Egypts signatur

Faruk I av Egypt (arabisk: فاروق الأول Fārūq al-Awwal) (født 11. februar 1920, død 18. mars 1965) var den tiende herskeren fra Muhammad Alis dynasti og den nest siste kongen av Egypt og Sudan.

Han overtok etter sin far, Fuad I, i 1936. Hans søster Fausia var dronning av Iran i åtte år. Han ble veltet av tronen under den egyptiske revolusjonen i 1952, og ble tvunget til å abdisere til fordel for sin sønn Ahmed Fuad, som da var kun et spedbarn. Han forble knyttet til Egypt i eksil, og ønsket å bli begravet der etter sin død.

Han døde i Italia i 1965. I testamentet hans stod det at han ønsket å bli begravet i Al-Rifa'i-moskeen i Kairo, men det ville den nye egyptiske statsledelsen med Nasser i spissen ikke gå med på. Kong Faisal av Saudi-Arabia erklærte at den avdøde egyptiske monarken kunne få sitt siste hvilested i Saudi-Arabia. Da besluttet Nasser at den tidligere regenten skulle få bli begravet i Egypt, men ikke i Al-Rifa'i-moskeen. Han ble i stedet begravet på Ibrahim Pasha-gravstedet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Faruk I., faruk-i
  2. ^ a b Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Faruk, 00000000521
  3. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Farouk Al-Awwal Muhammad Ali, 9204845
  4. ^ a b portugisisk, http://www.ordens.presidencia.pt/?idc=154, Ordens Honoríficas Portuguesas