Irwell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Irwell
Irwell, Salford.jpg
Irwell ved Salford, med utsikt mot sentrum i Manchester
LandEngland England
GrevskapLancashire og Stor-Manchester
Lengde63 km
MiddelvannføringAdelphi Weir i Salford: 17,72 /s
StartCliviger i Lancashire
  – Høyde400 moh.
  – Koord.   53°43′54″N 02°11′49″V
Munningi Manchester Ship Canal, Salford
  – Høyde30 moh.
  – Koord.   53°28′21″N 02°15′55″V
SideelverMedlock, Irk, Croal, Roch

Irwell er en elv i Lancashire og Stor-Manchester i England. Den skiller Manchester og Salford fra hverandre, og renner ut i Mersey. Irwell var en sentral transportåre under den industrielle revolusjon.

Elven har sitt utspring på heiene ved Cliviger. Den renner sørover gjennom Bacup, Rawtenstall, Ramsbotton og Bury. Nær Radcliffe renner Roch inn i Irwell, som så dreier vestover. Utenfor Farnworth kommer enda en bielv, Croal, og Irwell dreier igjen sørover og svinger seg gjennom Manchester. I byen renner også Irk og Medlock inn i Irwell. Fra Salford dreier elven igjen mot vest, og holder denne retningen inntil den møter Mersey sør for Irlam. Det siste stykket av elven ble lagt om noe mot slutten av det 19. århundre for å gjøre den til en del av Manchester skipskanal.

Kart over Irwells løp

Mot slutten av det 17. århundre hadde forretningsmannen Thomas Patten gjort Mersey farbar opp til sin hjemby Warrington. Han mente at det kunne ligge betydelig profitt i å gjøre det samme med Irwell opp til Manchester. I 1721 autoriserte Parlamentet dette gjennom Mersey and Irwell Navigation Act. Arbeidet var fullført i 1736 med åtte sluser på den omkring 32 km lange strekningen. Dermed kunne fartøy på opptil 50 tonn seile opp til Warrington. Elven ble dermed viktig for bomullsindustrien under den industrielle revolusjon.

Da James Brindley anla Bridgewater-kanalen var kryssingen av Irwelldalen en av de vanskeligste utfordringene. Løsningen var å legge kanalen på en bro over elven, på verdens første kommersielle akvedukt. Broen har tre buer, er tolv meter høy, 200 meter lang og elleve meter bred. Den ble åpnet i 1761, og fikk kallenavnet «castle in the air».

Utover i det 19. århundre ble det behov for stadig større transportfartøy, og Liverpool begynte å etablere seg som viktigste havn i området. Dermed ble Manchester skipskanal åpnet i 1894. Den kom for sent til å redde bomullsindustrien, men gjorde Manchester til landets tredje største havn, til tross for at byen ligger omkring 65 km fra kysten.

Det ble under byggingen av skipskanalen klart at Brindleys bro måtte rives, ettersom den var for lav for skipene. Lokalmyndighetene i Eccles klarte å få bevart den, ved å betale for flyttingen til stedet hvor den nå står. Bridgewater-kanalen blir i stedet ført over dalen på Barton Swing Aqueduct, en form for svingbar bro med slusefunksjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]