Bulldogger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Champion Rodney Stone
(engelsk bulldog ca. 1900)

Bulldogg (i betydningen oksehund, oksedogge eller kveghund) er en gruppe hunderaser. Bulldoggene er dogger som kjennetegnes ved en kompakt kroppsbygning og et rundt og bredt hode med kort snute og ekstra kraftige kjever. I dag er uttrykket bulldogg gjerne synonymt med rasen engelsk bulldog, som kan hevdes å være en slags prototype for de moderne bulldoggene, men det finnes mange flere bulldoggraser. Bulldogg brukes også som et uttrykk for pågåenhet, mot og styrke.

Bulldogger er i hovedsak en gruppe kamphunder som ble spesielt alet opp for å slåss med kvegokser – såkalt bull-baiting, men det finnes også noen typiske vokterhunder og familiehunder i denne gruppen. Arrangerte oksekamper var vanlig på De britiske øyer og kontinentet fram til på midten av 1800-tallet, da det dukket opp forbud mot grusomme handlinger der dyr inngikk. I England og Wales innførte parlamentet det første forbudet i 1835. Mange av de gamle bulldoggtypene døde etterhvert ut som følge av forbudene, som old english bulldog og den kontinentale bullenbeisseren. I farvannet etter disse gamle typene dukket det opp nye typer, som boxer, bull terrier, pitbullterrier med flere, men disse kan ikke klassifiseres som bulldogger, selv om boxeren må kunne hevdes å være en meget nær slektning. Hunder med terrierblod ble primært avlet for hundekamper.

Opprinnelsen til bulldoggen kan være dogger som ble ført til Europa av ulike folkeslag gjennom tiden, for eksempel fønikerne og romerne, men også dette er usikkert. I romertiden beskrev en romer britiske kamphunder (pugnace britannicii) brukt i krigshandlinger som bredmunnede hunder. Dette har blitt tatt til inntekt for bulldogglignende dogger, som kan ha med bulldoggens opprinnelse å gjøre. Imidlertid er det først i 1631 at uttrykket bulldog framstår separat fra mastiff, da engelskmannen Prestwich Eaton, som da var i San Sebastián i Spania, i et brev til sin venn George Wellingham i London ber om å bli tilsendt en «god mastiff hund, en kasse brennevin og noen gode bulldogger». Man har derfor regnet med at bulldoggen som type da var etablert som en raselignende hund.

Bulldoggraser[rediger | rediger kilde]

Hunderasene nedenfor blir ikke nødvendigvis akseptert av de store internasjonale stambokregisterene, som for eksempel FCI. Alle kan heller ikke kalles rene bulldogger, men bulldogglinjene er dominante.

Se også[rediger | rediger kilde]