Bullterriere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bull terrier anno 1915

Bullterriere er en gruppe med hunder som kan hevdes å ha oppstått i Storbritannia1800-tallet, selv om typen nok så dagens lys mye tidligere.

Bullterriere (bull and terrier) var opprinnelig krysninger mellom lokale bulldogger og terriere. Hundetypen ble alet fram med tanke på slåsskamper med andre dyr, først og fremst for å tilfredsstille britenes trang til å inngå veddemål. Det var mest vanlig å arrangere oksekamper, men dette ble forbudt i England i 1835. Da ble det stadig mer vanlig å arrangere hundekamper, siden slike kamper var enklere å gjemme for offentligheten. Hundene ble derfor siden kjent som kamphunder.

I dag består bullterrierene av hunder som i hovedsak klassifiseres som terriere. Dette er typisk gode familiehunder og brukshunder. FCI sorterer disse i gruppe 3 seksjon 3. Gruppen består av tre anerkjente hunderaser:

Bull terrier og miniature bull terrier er to størrelsesvarianter av samme hunderase. De har derfor samme rasestandard. Amerikansk pitbullterrier regnes med i gruppen, men det er ikke en internasjonalt anerkjent hunderase. Amerikansk staffordshire terrier og amerikansk pitbullterrier er forbudt å holde i flere land, blant annet i Norge. Amerikansk staffordshire terrier anerkjennes som en egen hunderase av Fédération Cynologique Internationale (herunder også av Norsk Kennel Klub).

Se også[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.