Old english bulldog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Crib and Rosa»
Maleri av Abraham Cooper, ca. 1817

Old english bulldog er en nå utdødd hunderase som var populær i Storbritannia før den såkalte grusomhetsloven ble innført der i 1835. Loven satte etter hvert en stopper for de populære okse- og hundekampene som foregikk der på den tiden.

Man har antatt at rasen oppsto fra gamle kamphunder som ble brukt i krigshandlinger, trolig mastiffer. Den skal ha hatt et utrolig pågangsmot og et svært vanskelig lynne. Mot slutten er det kjent at greyhound ble krysset inn i typen, slik at den ble hurtigere og lettere. Rasen døde trolig ut på midten av 1800-tallet. Den regnes som en progenitor for engelsk bulldog og en rekke andre kamphundraser.

Rasen ble forsøkt gjenskapt på 1970-tallet, da såkalt olde english bulldogge oppsto. Denne typen ble alet fram med et tilsvarende eksteriør, men med et langt mer behagelig lynne. Hundene skulle benyttes i drifting av kveg og var et ledd i et program ved Ohio State University i USA. Flere andre har også forsøkt å gjenskape old english bulldog, men uten større suksess.

Se også[rediger | rediger kilde]


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.