Bygningsinformasjonsmodellering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Bygningsinformasjonsmodellering (BIM) (fra engelsk) building information modeling[1] er det man kaller digitale 1:1 modeller av et bygg. Det finnes BIM for hvert av de forskjellige fagområdene (bygg, struktur, elektro, VVS, rør osv.) og man kan også kombinere disse modellene til en tverrfaglig BIM.

For at arbeid med BIM skal være effektivt, er det et poeng at man kan dele informasjon med andre aktører i et byggeprosjekt. Enten må da alle jobbe i det samme systemet – med de eventuelle begrensning det gir på tvers av fagområdene – eller så må man kunne dele BIM gjennom et eller annet filformat.

Størst fleksibilitet og valgfrihet får man dersom man baserer seg på programvare som er sertifisert for utveksling av BIM gjennom åpne standardiserte filformater slik som IFC og jobber etter de retningslinjene som beskrives gjennom buildingSMART.

En ny standard for BIM er på plass i Norge.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Fra 2008 kan man utdanne seg som BIM-tekniker på Fagskolen i Oslo, og det er kun denne skolen som tilbyr denne utdannelsen i Norge. Skolen har to klasser. En for studenter med bakgrunn i de tekniske fagene (elektrikere, rørleggere og ventilasjon), og en klasse der studentene har bakgrunn fra de byggtekniske fagene (tømrere, forskalingssnekkere, betong etc). Disse klassene samarbeider tett. Dette er en videreutvikling av utdanningen teknisk tegning som forsvinner med Kunnskapsløftet. Utdanningen som BIM-tekniker bygger på en tredimensjonal virtuell bygningsmodell der man kan høste ut plantegninger, snitt, fasader, masseberegning og videre. Utdanningen er 1-årig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autodesk – Building Information Modeling – Building information modeling (BIM) is a building design and documentation methodology characterized by the creation and use of coordinated, internally consistent computable information about a building project in design and construction.