Bygningsinformasjonsmodellering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Bygningsinformasjonsmodellering (BIM) (fra engelsk) building information modeling[1] er det man kaller digitale modeller av et bygg.

Det finnes BIM for hvert av de forskjellige fagområdene (bygg, struktur, elektro, VVS, rør osv.) og man kan også kombinere disse modellene til en tverrfaglig BIM.

For at arbeid med BIM skal være effektivt, er det et poeng at man kan dele informasjon med andre aktører i et byggeprosjekt. Enten må da alle jobbe i det samme systemet – med de eventuelle begrensninger det gir på tvers av fagområdene – eller man må kunne dele BIM gjennom et eller annet filformat.

Størst fleksibilitet og valgfrihet får man dersom man baserer seg på programvare som er sertifisert for utveksling av BIM gjennom åpne standardiserte filformater slik som IFC og jobber etter de retningslinjene som beskrives gjennom buildingSMART.

En ny standard for BIM er på plass i Norge.

Autodesk-programmet Revit er svært utbredt i BIM-sammenheng.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Fra 2008 kan man utdanne seg som BIM-tekniker på Fagskolen Oslo Akershus. I tillegg tilbys BIM-tekniker på Fagskolen Tinius Olsen som heltidsstudium og på Østfold Fagskole som et 2-årig deltidsstudium. På Fagskolen Oslo Akershus er det to klasser med BIM-tekniker-studenter. Klasse BIM-I (Installasjon) for studenter med bakgrunn i de tekniske fagene som elektrikere, rørleggere og ventilasjonsmontører, og klasse BIM-K (Konstruksjon) der studentene har bakgrunn fra de byggtekniske fagene som tømrere, forskalingssnekkere, betongarbeider etc. Disse klassene samarbeider tett. Dette er en videreutvikling av utdanningen teknisk tegning som forsvant med Kunnskapsløftet i 2008. Utdanningen som BIM-tekniker består i å lære BIM-prosess og teknikk. BIM-studentene lager tredimensjonale digitale bygningsmodeller med ulike BIM-program der man kan høste ut plantegninger, snitt, fasader, masseberegning og videre. Studentene samarbeider med reelle prosjektoppgaver fra næringslivet og øver på byggemøter med digitale metoder, som ICE (Integrated Concurrent Engineering). BIM-tekniker-utdanningen er 1-årig og gir 60 fagskolepoeng.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autodesk – Building Information Modeling – Building information modeling (BIM) is a building design and documentation methodology characterized by the creation and use of coordinated, internally consistent computable information about a building project in design and construction.