buildingSMART Data Dictionary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

buildingSMART Data Dictionary (bSDD) er en buildingSMART standard og en universell «oversetter» som sørger for at data fra mange ulike - og ofte sprikende - kilder kan knyttes sammen og uttrykkes presist på ett og samme språk. Forståelig og brukbart for alle. Menneske som maskin.

En av de viktigste forutsetningene for en velfungerende BIM-prosess er enighet om semantikken. Altså en felles forståelse av hva ting er og hva de betyr. Ett og samme ord, begrep eller fenomen, kan bety helt forskjellige ting i ulike fagkontekster og på forskjellige språk.

bSDD skaper et språk som er presist og uten rom for misforståelser, som kan brukes på tvers av hele BAE-næringen, nasjonalt og globalt. Språket er maskinlesbart og gjør det mulig for all programvare å entydig tolke innholdet i dataene som utveksles. Dette gjør det mulig for en arkitekt i USA som jobber på CAD-programmet Revit å kommunisere sømløst med en polsk bygningsarbeider i Finland som benytter seg av et norsk BIM-program på sin smarttelefon.

bSDD brukes i dag til å oversette dokumentasjon, egenskaper og sørge for at alle benevnelser knyttet til byggevarer fra hele verden opprettholder sin opprinnelige betydning der de faktisk blir brukt, i henhold til lokale forskrifter, godkjente bruksområder og de krav som måtte stilles. Før, under og etter bygging. Andre eksempler på bruk er oversettelse av sprikende sensordata - som for eksempel måling av bruksfrekvens, fuktighet og temperatur i ett rom - til bruk og presentasjon i ett og samme grensesnitt.

bSDD er foreløpig i sin spede barndom og bruksområdene blir flere for hver dag som går. I og med at «oversetteren» bygger på en åpen og fri teknologi, er det bare fantasien og de behov som måtte oppstå som setter grenser for hva bSDD på sikt vil kunne brukes til.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]