Hopp til innhold

Standard Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Standard Norge
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer985942897
Stiftet24. juni 2003
LandNorge
HovedkontorOslo
Nettstedwww.standard.no

Standard Norge (SN) er en norsk privat medlemsorganisasjon som utfører standardiseringsoppgaver på alle områder unntatt elektroteknikk som ivaretas av Norsk Elektroteknisk Komite og telekommunikasjon som ivaretas av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.[1] Medlemskapet i Standard Norge er åpent for bedrifter, organisasjoner, myndigheter og andre. Standard Norge holder til på Lilleaker i Oslo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Standard Norge ble stiftet 24. juni 2003,[2] men med røtter tilbake til opprettelsen av Norges Standardiseringsforbund i 1923.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Standard Norge har enerett på å fastsette og utgi Norsk Standard, og er det norske medlemmet i den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN og den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO. Standard Norge har et eget datterselskap, Standard Online, som selger standarder og tilhørende produkter. Standard Norge har 80 % av aksjene i Standard Online, de øvrige 20 % eies av Norsk Elektroteknisk Komite.

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Standard Norges håndtering av avstemningen over Office Open XML-filformater (uformelt ofte omtalt som OOXML eller OpenXML) var omstridt og resulterte i at 13 (av 23) av medlemmene i komiteen SN/K 185 meldte seg kollektivt ut [3]. Samtidig medførte saken også at nye medlemmer meldte seg inn i komiteen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]