Brun buemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brun buemåler
Nomenklatur
Macaria brunneata
(Thunberg, 1784)
Synonymi
Semiothisa brunneata
Itame brunneata
Populærnavn
brun buemåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektMacaria
Økologi
Habitat: åpen barskog og heier
Utbredelse: den palearktiske sone, Nord-Amerika

Brun buemåler (Macaria brunneata) er en sommerfugl i gruppen av egentlige målere (Geometridae). Den er vanlig over hele Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 30 mm), slank, brungul måler, som skiller seg fra de andre buemålerne (slekten Macaria) på fargen. Forvingens ytterkant er ikke innbuktet. Forvingen har fire brune flekker langs forkanten, de to innerste av disse er noen ganger sammenvokst, og tre eller fire brune tverrbånd. Bakvingen har to eller tre tverrbånd. Disse båndene er noen ganger utydelige, særlig hos hannene, som kan være nesten ensfargede. Bakvingens kant er rundet uten noen vinkel eller tann. Larven er brun med en lys sidestripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på blåbær (Vaccinium myrtillus) og blokkebær (Vaccinium uliginosum) og arten finnes i skog og på heier der disse vokser. De voksne målerne flyr om dagen. Ulikt de fleste målere hviler denne arten gjerne med vingene lagt sammen over ryggen, som en dagsommerfugl.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer over det meste av Europa (men bare på et par steder i Skottland i Storbritannia) og videre østover til Japan, og også i Nord-Amerika. I Norge er den vanlig praktisk talt over hele landet, også opp i de lavere delene av fjellet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]