Bombeattentatet på Oslo S

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Bombeattentatet på Oslo S skjedde 2. juli 1982, da en hjemmelaget bombe detonerte i en oppbevaringsboks på Oslo S. Den 19 år gamle Elin Stoltenberg Dahl ble drept av attentatet, og 11 andre ble skadet, derav en eldre mann svært alvorlig.[1] Glass og splinter haglet rundt mennesker som oppholdt seg i Østbanehallen.

Åtte dager etter den første eksplosjonen ble det funnet nok en bombe.[trenger referanse] Denne hadde vært lagret i en tilsvarende oppbevaringsboks, men feil ved selve bomben gjorde at den ikke gikk av. Denne hadde en vesentlig større sprengkraft enn den som eksploderte.

Politiets undersøkelser viste etterhvert at produsenten av bomben måtte ha god kunnskap til sprengstoff.[trenger referanse] Liknende bomber er nemlig brukt av terroristorganisasjoner i andre land. Funnet av den andre bomben ga flere spor.

9. oktober 1982 tilsto en 18 år gammel skolegutt at det var han som stod bak attentatet. Han ble dømt til elleve års fengsel. Motivet bak bombeaksjonene var utpresning ved å kunne kreve penger for å ikke sprenge flere bomber.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]