Vladimir Kramnik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vladimir Kramnik
Vladimir Borisovitsj Kramnik
Vladimir Kramnik 2005.jpg
Født 25. juni 1975
Tuapse, Russland
Nasjonalitet Russland Russland
Utmerkelser Stormester i sjakk, Verdensmester i sjakk, Sjakk-Oscar, Æresordnen (Russland), Sjakk-Oscar
Tittel GM
FIDE-rating 2760 (september 2014)
Høyeste FIDE-rating 2811 (april 2002)
FIDEs sjakkprofil for Vladimir Kramnik (en)


Vladimir Borisovitsj Kramnik (russisk Владимир Борисович Крамник, født 25. juni 1975 i Tuapse ved Svartehavet) er en russisk sjakkspiller. Siden han slo Garri Kasparov i tittelkamp om VM i 2000, er han den 14. verdensmesteren i klassisk sjakk. Per september 2014 har han en FIDE-rating på 2760, og er dermed nummer ti på FIDEs liste over verdens beste sjakkspillere.[1]

Kramniks første internasjonale turnering var U-14-verdensmesterskapet i 1989, der han kom på 2. plass bak bulgareren Veselin Topalov. I 1991 vant han U-18-verdensmesterskapet i Guarapuava, Brasil.

Stormestertittelen[rediger | rediger kilde]

Kramnik fikk sitt store gjennombrudd i 1992: Han seiret blant annet i stormesterturneringen i Gausdal, og ble tatt ut til Russlands lag til sjakkolympiaden i Manila. Her scoret han 8,5 poeng på 9 partier, en utrolig prestasjon. Dette året ble han tildelt stormestertittelen.

Verdensmesterskapet i sjakk[rediger | rediger kilde]

Seier over Kasparov i VM-kamp[rediger | rediger kilde]

I 2000 vant Kramnik Linares-turneringen (delt seier med Garri Kasparov) og Dortmund-turneringen (delt med Viswanathan Anand), før han i oktober møtte Garri Kasparov til kamp om VM-tittelen i London. Kramnik vant to partier, spilte 13 remis og tapte ingen, dermed overtok han VM-tronen etter Kasparov.

Tittelforsvar[rediger | rediger kilde]

Vladimir Kramnik

18. oktober 2004 møtte Kramnik Peter Leko i en spennende tittelkamp. Den endte 7-7, og etter gjeldende regler beholdt dermed Kramnik tittelen. Leko ledet foran det siste partiet, som Kramnik altså vant. Denne tittelkampen var opprinnelig tenkt som en etappe på veien mot å forene de to verdensmestertitlene.

Uenighet og gjenforening[rediger | rediger kilde]

Utviklingen i sjakkverdenen medførte at selv om Kramnik forsvarte tittelen mot Lékó, lot det til at verdien av tittelen skrumpet inn. Kasparov hadde fått økt medhold i sine krav på VM-tittelen, etter at FIDE i 1998 gikk bort fra det tradisjonelle systemet med tittelkamper mellom mesteren og en utfordrer, og innførte en upopulær cupturnering med 128 spillere. Dette medførte at de følgende «verdensmestrene» ikke ble tatt helt på alvor i sjakkverdenen.

Etter at Kasparov la opp som spiller tidlig i 2005, gikk FIDE bort fra knockout-prinsippet (de omdøpte turneringen til FIDE Chess World Cup), og planla i stedet en turnering med åtte spillere, som skulle arrangeres i San Luis, Argentina. Både Kramnik og Kasparov ble invitert til å delta, men begge takket nei. Dermed var situasjonen like uklar som før, selv om FIDEs offisielle holdning var at Kramnik hadde frasagt seg alle krav på VM-tittelen.

Etter San Luis-turneringen, tilbød Kramnik den nye FIDE-verdensmesteren, Veselin Topalov fra Bulgaria – en match for å gjenforene titlene. Disse forhandlingene brøt sammen på grunn av stor avstand mellom partene, men ble senere gjenopptatt, og en gjenforeningsmatch ble spilt høsten 2006 mellom Kramnik og Topalov, som Kramnik gikk seirende ut av. Den ordinære matchen endte 6-6, og tittelen ble avgjort med 4 hurtigsjakk-partier, som Kramnik vant 2,5-1,5.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ FIDE rating: Vladimir Kramnik

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]