Emanuel Lasker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Emanuel Lasker
Emanuel Lasker
Lasker.jpg
Født24. desember 1868
Berlinchen, Preussen
Død11. januar 1941 (72 år)
New York, USA
Søsken Bertold Lasker
Utdannet ved Universitetet i Heidelberg
Beskjeftigelse Matematiker, sjakkspiller, bridgespiller
NasjonalitetTyskland
Utmerkelser VM i sjakk
TittelGM
verdensmester1894-1921

Emanuel Lasker (født 24. desember 1868 i Berlinchen i Brandenburg i Tyskland – nå Barlinek i Polen, død 11. januar 1941 i New York City, USA) var en tysk sjakkspiller og matematiker.

I 1894 ble han den andre verdensmesteren i sjakk ved å slå Wilhelm Steinitz med 10 seire, 4 remiser og 5 tap. Han forsvarte tittelen sin i 27 år, lenger enn noen annen mester gjennom tidene.

I 1921 mistet han tittelen til José Raúl Capablanca. Han hadde bedt om å få trekke seg tilbake et år tidligere, men Capablanca ønsket å slå Lasker i en tittelkamp.

I 1933 ble Lasker, som var jøde, og hans kone Martha Kohn tvunget til å forlate Tyskland på grunn av nazistene. De dro til England, og etter et senere kort opphold i Sovjetunionen, bosatte de seg i New York.

Lasker er kjent for sin «psykologiske» spillemetode. Iblant valgte han et annet trekk enn det objektivt sterkeste, dersom han mente at det ville få motstanderen til å føle seg usikker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

sjakkstubbDenne sjakkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.