Hopp til innhold

Blassrev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blassrev
Nomenklatur
Vulpes pallida
Cretzschmar, 1826
Populærnavn
blassrev, bleikrv, afrikansk sandrev
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenRovpattedyr
FamilieHundefamilien
SlektVulpes
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: semiørken
Utbredelse: Sahel i Afrika
Inndelt i
  • V. p. edwardsi
  • V. p. harterti
  • V. p. oertzeni
  • V. p. pallida

Blassrev (Vulpes pallida) kalles også bleikrev og afrikansk sandrev og tilhører reveslekten, som består av små rovpattedyr i hundefamilien. Blassrev er en typisk ørkenrev som holder til i de tørreste områdene av Afrika, sør for Sahara.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Blassreven bærer navnet sitt med rette. Pelsen er sandfarget med lysere og mørkere innslag noen steder på kroppen. Den kan minne om rødrev, men er betydelig mindre og kanskje noe mer langbent i forhold til størrelsen.

Hodet er relativt lite og sandfarget. Relativt store ører og et noe forlenget snuteparti, som er spisst og har ekstra lange værhår. Innsiden av ørene har lys gråhvit behåring, mens yttersiden er mer rødbrun i fargen. Øynene har sorte ringer som gjør at de virker større enn de egentlig er. Kroppen har kremhvit til sandfarget behåring og pelsen er relativt tynn. Ei mørkere stripe med behåring renner langs ryggsøylen. Bakparten kan av og til ha innslag av sort og rødbrunt i hårtuppene. Nedover flankene blir den gradvis lysere. Undersiden (buken og innsiden av lemmene) er nærmest hvit, mens yttersiden av lemmene er blek rødbrune. Halen er lang og busket, blek rødbrun med sort haletipp.

Blassreven veier omkring 2-3,6 kg. Kroppslengden er ca. 38-55 cm, hodet inkludet. Halen måler ca. 23-29 cm.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Blassrev er utbredt i tilknytning til Sahelregionen i Afrika, fra Mauritania, Senegal og (muligens) Guinea ved atlanterhavskysten i vest, via Mali, Burkina Faso, Benin, Niger, Nigeria, Tsjad, Kamerun og Sudan, til Etiopia, Eritrea og (muligens) Somalia ved rødehavskysten i øst. I tillegg knytter det seg usikkerhet med hensyn til om den også kan finnes i deler av den Den sentralafrikanske republikk og Algerie.

Blassrev habiterer tørre områder med mye sand og stein, noe som inkluderer de sørligste områdene i Sahara og Sahel. Det er også mulig at den habiterer savannen i Guinea. Den finnes også i tilknytning til jordbruksarealer og menneskelige bosetninger innenfor utbredelsesområdet.

Arten finnes i: Benin, Burkina Faso, Eritrea, Etiopia, Gambia, Kamerun, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Sudan, Sør-Sudan og Tsjad.[1]

Atferd, reproduksjon og matvaner[rediger | rediger kilde]

Svært lite er kjent om atferden til denne ørkenreven, men den er sosial og lever i par eller mindre familiegrupper. I fangenskap er det kjent at ei tispe og to hanner kan fungere godt sammen. Den er nattaktiv og hviler i ei hule som kan romme flere individer på dagtid.

Det er kjent at denne reven kan grave ut svært komplekse huler, som kan ligge 2-3 meter under bakkenivået og strekke seg opptil 15 meter i lengderetningen. Hulen isoleres med tørr vegetasjon som dyrene finner i nærheten.

Paringstiden er trolig i mars-april. Tispa går drektig i ca. 51-53 dager, hvoretter hun føder et kull på 3-6 valper som hun trolig ammer i 6-8 uker.

Artens godt utviklede molarer antyder at denne reven trolig for det meste er planteetende, men man vet at den også jakter og spiser gnagere, fugler, egg, reptiler og virvelløse dyr. Det er også kjent at den kan ta bufe som hønsefugl. Av planteføde spiser den bær og frukt som meloner og annet den måtte komme over.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Det har blitt beskrevet fem underarter, men kun fire av dem er tatt med her (etter Coetzee[2] 1977).

  • Vulpes pallida edwardsi, Mali og Senegal
  • Vulpes pallida harterti, Nord-Nigeria til Air i Niger, vest til Burkina Faso
  • Vulpes pallida oertzeni, Nigeria, Nord-Kamerun og Tsjad, til grensen mot Libya i nord og Darfur i Sudan i sør
  • Vulpes pallida pallida, Sudan (fra Kordofan til Dongola)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Sillero-Zubiri, C. & Wacher, T. 2012. Vulpes pallida. The IUCN Red List of Threatened Species 2012: e.T23052A16813736. Vulpes pallida. Besøkt 31. januar 2018.
  2. ^ Coetzee, C. G. 1977. Part 8. Carnivora (excluding Felidae). Pp. 1–42 in «The mammals of Africa: an identification manual» (J. Meester and H. W. Setzer, eds.). Smithsonian Institution Press, Washington, D.C.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]