Blærebiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Blærebiller
Anthocomus rufus  Foto: Siga
Anthocomus rufus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Malachiinae
Norsk(e) navn: Blærebiller
Hører til: Børstebiller, Gnag- og maurbiller, Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: ca. 3000, 11 i Norge
Habitat: terrestrisk, ofte på blomster
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:
  • se tekst i artikkel

Blærebiller (Malachiinae) er en gruppe av biller som man ofte finner på blomster. Det norske navnet kommer av at de har oppblåsbare, blærer på sidene av brystskjoldet og bakkroppen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Blærebiller kan kjennes på at de har oppblåsbare, røde blærer nær forhjørnene av brystskjoldet og på sidene av bakkroppen. Antennene er festet like ved eller noe foran fasettøynene, de har elleve ledd, men hos slekten Paratinus synes det som antennene bare har ti ledd. Oversiden hos noen av artene har en mørk oppstående behåring sammen med en finere liggende behåring. Dekkvingene slutter ved sidekanten og mangler en innoverbøyd fortsettels litt inn under bakkroppen. Enkelte arter har kortere dekkvinger slik at de bakerste bakkroppsleddene er synlige. Beina er ganske slanke, alle føtter har fem ledd, bortsett fra hannene i slekten Trolops som bare har fire ledd.

Artene i slekten Malachius er middels store, kraftig hårete, grønnlig eller blålig metalliske, med rødoransje flekker på dekkvingespissene, disse kan dekke det meste av dekkvingene. To arter i Norge. Slekten Anthocomus omfatter små, svarte arter med påfallende røde tverrbånd på dekkvingene. Tre arter i Norge. Cordylepherus viridis er en ganske vanlig, ensfarget metallgrønn eller blå art.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Voksne blærebiller er aktive i solskinn og kan ofte sees på blomster. Både de voksne og larvene er predatore (rovdyr) og lever gjerne på bakken.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne oversikten har med de europeiske slektene[1] og de arter som er registrert i Norge. Systematisk blir de enten regnet som en egen familie, Malachiidae, eller, som her, som en underfamilie av børstebiller (Melyridae).

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Malachiinae - Fauna Europaea besøkt: 2. februar 2010

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. (344 sider) ISBN 8712166936
  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]