Cordylepherus viridis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Cordylepherus viridis

Vitenskapelig(e)
navn
:
Cordylepherus viridis
Fabricius, 1787
Malachinus viridis
Norsk(e) navn:
Hører til: Cordylepherus,
blærebiller,
børstebiller,
Gnag- og maurbiller,
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, ?
finnes i Norge

Cordylepherus viridis (Fabricius, 1787) er en bille i delgruppen (underfamilien) blærebiller i familiegruppen børstebiller, som har oppblåsbare blærer nær forhjørnene av brystskjoldet (pronotum) og på sidene av bakkroppen. Den er ganske vanlig, og er registret i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 4-5,5 millimeter lang, en ensfarget metallgrønn eller blå art. Hodet og brystskjoldet (pronotum) med ganske lange oppstående hår. Blant de nordiske artene er den er ganske lik Clanoptilus marginellus, men skiller seg fra denne ved at brystskjoldet ikke har antydning til rød farge på sidene. Antennene er festet like foran fasettøynene, de har elleve ledd. Dekkvingene har mørk oppstående behåring sammen med en finere liggende behåring. Dekkvingene slutter ved sidekanten og mangler en innoverbøyd fortsettels litt inn under bakkroppen. Beina er ganske slanke, alle føtter har fem ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Cordylepherus viridis tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hansen, Victor.; Larsson, Sv. G. 1973 (2. utgave). Biller X. Blødvinger, klannere m. m.: (Malacodermata, Fossipedes, Marcrodactylia og Brachymera) Danmarks Fauna 44. Side 78. (344 sider) ISBN 8712166936
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]